Баскетболният отбор при юноши 11-12 клас на ППМГ "Нанчо Попович" Шумен спечели златните медали в тазгодишното ученическо първенство. На финала за шампионската купа шуменските баскетболисти победиха състава на ПГПЧЕ "Алеко Константинов" от град Правец със 76:61.

Двата отбора стигнаха до финалния мач, след като записаха по четири победи в предварителните си групи. На полуфиналите шуменският отбор победи състава на ПЕГ от Варна със 103:82, ПГПЧЕ Правец се наложи над ПГ от Ямбол с 83:70.

Мачът за първото място бе оспорван и на крачка от провал. В края на третата му част при резултат 56:38 за шуменци, треньорът на момчетата от Правец извади състава си от терена, след като на няколко пъти изрази несъгласие със съдийски решения. След пауза от близо десет минути отборът на ПГПЧЕ "Алеко Константинов" се върна и двата тима завършиха мача.

Бронзовите медали в тазгодишното ученическо първенство по баскетбол завоюваха юношите на Ямбол след победа със 106:71 над варненци. Пети се наредиха баскетболистите от Търговище, победили с 86:56 ученическата формация от Видин.

В мач за 9-10 място ЧСУ София победи ПГПЧЕ Плевен с 97:63, а в двубоя за 7-8 място ПГТ Пловдив се наложи над ППМГ Казанлък със 74:36.

На рождения си ден Александър Милушев от Ямбол получи награда за реализатор на турнира. Валентин Савчев, председател на ученическия спортен клуб към БАСУ, организатори на първенството, връчи специална награда на Александър Стойков от Варна. Тя бе за това, че през дните на турнира Стойков е показал баскетболен интелект и е бил лидер на своя тим.

За най-добър играч на финалите на ученическите игри по баскетбол за юноши 11-12 клас бе определен шуменецът Виктор Серафимов. Той получи и обещаната от кмета Любомир Христов топка от Мача на звездите. Наградата му бе връчена от заместник-кметът Надена Косев, който благодари на отборите за играта и закри състезанието.

ШУМ.БГ