Изборите за Европейски парламент се възприемат от гневните британци като възможност за поредния протестен вот и за някои от тях това ще е нещо като втори референдум за Брекзит, заяви министърът на образованието Деймиън Хиндс.

Заради забавянето на предвиденото за 29 март напускане на ЕС от Великобритания правителството бе принудено да проведе на 23 май избори за 73-ма евродепутати, които разчита изобщо да не започват работа в Европейския парламент.

Социолозите казват, че страната е все по-разделена между тези, които вече са изгубили търпение и искат незабавно напускане на ЕС без споразумение, и онези, които все още се надяват да спрат Брекзит. Но най-новото проучване на Opinium по поръчка на седмичника "Обзървър" показа, че създадената преди броени седмици Брекзит партия на Найджъл Фараж е далеч пред всички останали по популярност с 34% подкрепа. Опозиционните лейбъристи са втори с 21%, а управляващите консерватори - четвърти с едва 11%.

Като се вземат и антиевропейските гласове на Британската партия на независимостта (UKIP) от около 4%, се оказва, че почти четирима от всеки десет британци предпочитат радикално скъсване с ЕС и прекратяване на опитите на консерватори и лейбъристи да намерят компромис за прокарване на сделката на премиера Тереза Мей през парламента.

Министър Хиндс каза в обзорното предаване на Андрю Мар в неделя, че от самото начало е било ясно, че за консерваторите евроизборите ще са много трудни. Освен това той каза, че личната му позиция е против преговорите с лейбъристите: "Но каква е алтернативата? Не съм съгласен с тях по много въпроси, но има някакви общи интереси все пак. Става дума за демокрацията, за нашата система и дълга ни да се отплатим на доверието на хората - ние сме длъжни да приключим с това заради нашите избиратели."

Преговорите им продължават в понеделник, но Найджъл Фараж каза в същото предаване, че ако партията му се представи толкова добре, колкото сочат прогнозите, той ще поиска нейни представители да влязат в преговорния екип на правителството с ЕС. "Имаме двупартийна система, която служи единствено на собствените си интереси. Налице е пълна загуба на доверието на хората в тази страна към политиците ѝ, които, честно казано, се показаха абсолютно некомпетентни."

Бившият премиер Тони Блеър призова в неделя разочарованите симпатизанти на неговата Лейбъристка партия да гласуват поне за някои от кандидатите, които са за оставането в ЕС. "Много е важно хората, които са против Брекзит, да са повече и по-силни от страната на Фараж. Срещам хора, които ми казват, че не могат да гласуват за лейбъристите, и аз им отвръщам "не си стойте вкъщи - гласувайте за която и да е от другите партии".

Дневник