Властите в Шри Ланка отново блокираха достъпа до най-популярните социални мрежи и приложения за разпространяване на съобщения в интернет като Facebook и WhatsApp след нападения срещу джамии и обекти на предприемачи мюсюлмани. "Ройтерс" определя това като най-сериозните безредици след атентатите срещу църкви на Великден, в които загинаха стотици хора, включително десетки чужденци.

Водещият мобилен оператор Dialog съобщи, че е получил нареждане да спре достъпа до Viber, IMO, Snapchat, Instagram и Youtube до второ нареждане.

Източници на агенцията казват, че след разгорещен спор във "Фейсбук" човек е бил пребит в населения предимно с мюсюлмани западен град Чило, а десетки хора са замеряли с камъни джамии и магазини на мюсюлмани.

Абдул Хамид Мохамед Хасмар - 38-годишен мюсюлманин, който според властите е автор на публикацията, от която са се разгорели страстите, е арестуван. Той написал "един ден ще плачете" и това било възприето като заплаха.

Задържани са и група мъже, заподозрени в нападения срещу магазини. Когато множество от изповядващи будизма се събрало пред полицията да поиска освобождаването им, властите въвели комендантски час.

Дневник