Четири търговски кораба са били обект на "операции за саботаж" близо до териториалните води на Обединените арабски емирства, съобщиха местните власти без да дадат подробности къде и какво се е е случило. В съобщението се казва само, че няма пострадали.

Саудитска Арабия потвърди в понеделник, че два от атакуваните кораби са нейни петролни танкери. Това е станало край бреговете на Фуджайра - едно от арабските емирства в ОАЕ, и според саудитския министър на енергетиката Халид ал Фалих застрашена е сигурността на глобалните петролни доставки.

Той също не дава много подробности и не посочва кои би могло да са извършителите. Единият от танкерите е натоварен със саудитски петрол и е бил на път към клиенти в САЩ. Няма пострадали или петролен разлив, но са нанесени значинелни щети на двата кораба, допълва министърът.

Фуджайра е ключов разпределителен пункт в района и се намира близо до Ормузкия проток, свързващ Персийския залив с Арабско море. Източници на "Ройтерс" от петролния бизнес казаха в неделя, че операците на терминалите там са нормални. Инцидентът в един от най-натоварените коридори за снабдяване на глобалния пазар на петрол и газ става в момент на растящо напрежение между Иран и САЩ. Засилва се и американско военно присъствие, на което Техеран отвърна, че това е "мишена, а не заплаха". От базираният в Бахрейн Пети американски флот казват, че знаят за съобщенията, но препращат за подробности към властите в ОАЕ.

Високопоставеният ирански депутат и председател на комисията за национална сигурност Хешматола Фалахатпишех заяви в неделя, че съобщениета за "експлозии" край Фуджайра демонстрирали колко крехка е сигурността на държавите в Персийския залив.

В едното от седемте обединени емирства отхвърлиха като неверни съобщения, че саботажите са били извършени в негово пристанище. Източникът не бе посочен, но сайт на иранска телевизия написа, че това е ливанската сателитна телевизионна мрежа "Ал Маядин". Тя е базирана в Ливан и е смятана за близка до местното шиитско движение "Хизбула". От "Ал Маядин" съобщиха, че в порта са били атакувани 7 петролни танкера.

  Дневник