Водачът на листата на Еманюел Макрон за евроизборите предрече изграждането на центристки съюз с над 100 депутати, достатъчно, за да бъдат френският президент и неговата група ключов фактор в Европейския парламент, предаде "Ройтерс".

Според Натали Лоазо онези, които смятат, че групата на президента, наречена "Възраждане", ще бъде изолирана в европарламента, грешат. "Тук съм, за да създам центристка група в Европейския парламент, която оказва влияние, група, без която никое мнозинство не е възможно", каза Лоазо.

Представители на десетина европейски партии – от Чехия и Унгария в Централна и Източна Европа до Испания и Холандия в западна, участваха в митинг в Страсбург, където европарламентът провежда пленарните си заседания.

"Онези, които казват, че ще бъдем изолирани и че няма да имаме никакво влияние в парламента, ще разберат, че имаме най-малко 100 депутати, на които ще трябва да разчитат", допълни Лоазо.

Подобна решаваща роля ще даде на Макрон по-голямо влияние върху оформянето на политиката на ЕС и запълването на ключови постове като този на председателя на Европейската комисия. Макрон иска да преначертае европейския политически пейзаж като изгради нова политическа група, възползвайки се от растящото разделение сред традиционните съюзи вляво и вдясно.

Проучванията показват, че дясноцентриската Европейска народна партия и лявоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите вероятно няма да имат мнозинство. Давайки знак, че Макрон може да разчита на подкрепа на партии извън съществуващата центриската група, в неделя португалският премиер Антонио Коща публично подкрепи листата на френския президент.

Неговата партия "Република, напред" бе създадена след последните евроизбори през 2014 г. и няма представители в Европейския парламент, но според социологическите проучвания тя може да спечели около една пета от френските места в институцията. Анкета на Harris Interactive показа през уикенда, че крайнодесният Национален сбор на Марин льо Пен получава 22.5% одобрение, а Макрон и съюзниците му – 22%.

Дневник