Конгресмени в петнадесет американски щата обявиха криза на общественото здраве заради порнографията. Подобни действия започнаха още през 2016 г., а темата е част и от националната платформа на Републиканската партия.

Миналата седмица Аризона последва примера на Южна Дакота, Тенеси, Флорида и Вирджиния. Сенатът на щата одобри необвързваща резолюция, която призовава за системни усилия против достъпа до порнографски материали.

Според текста "порнографията обуславя сексуално токсична околна среда, която вреди на цялото общество", води до емоционални, ментални и медицински увреждания и пречи на създаването и поддържането на интимни връзки.
"С напредъка на технологията и всеобщия достъп до интернет тревожен процент деца са изложени на порнография, която води до ниско самочувствие, хранителни разстройства и увеличаване на проблематичната сексуална дейност във се по-ранна възраст", пише още в резолюцията, цитирана от "Ей Би Си нюз".

Тя не създава правни пречки пред разпространението на еротика, но е знак, че бъдещи действия в тази посока може да се очакват. Този текст и приетите в други щати такива се базират на модел, написан от Националния център за сексуална експлоатация. Това е антипорно организация, която смята, че филмите за възрастни водят до поредица от проблеми и че срещу тях трябва да се води организирана съпротива.

"Намираме тези резолюции за наистина мощни, макар че са необвързващи. Те повишават осведомеността и образоват обществото и, надявам се, могат да положат основите на снабдяването с повече ресурси хората, които имат потенциални проблеми с порнографията", коментира Хейли Халверсън от центъра, цитирана от "Асошиейтед прес".

Дневник