Американският държавен секретар Майк Помпео може да поиска среща на президента Доналд Тръмп с руския колега Владимир Путин в кулоарите на Г-20 в Осака другия месец, а молба за преговори "на най-високо ниво" вече е отправена.

Това съобщиха агенция РИА "Новости" и в. "Комерсант" по-малко от ден преди пристигането на Помпео в Сочи.

За РИА "Новости" заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков казва, че въпросът може да бъде повдигнат по време на визитата. Източници на "Комерсант", близки до Държавния департамент на САЩ, потвърждават информацията и уточняват, че искането за такива преговори вече е отправено.

По-рано Вашингтон не допускаше среща между двамата президенти, докато Русия не върне на Украйна задържаните моряци след инцидента в Керченския проток от миналата есен. Заради напрежението между Москва и Киев бе отменена и срещата между Тръмп и Путин, която трябваше да се състои дни по-късно на Г-20 в Буенос Айрес.

Рябков казва, че "допуска" възможността темата да се обсъди в хода на преговорите в Сочи. Той добавя, че форумът на най-високо ниво дава такава възможност и Русия винаги е подчертавала това, но американската страна сама "е променяла плановете си". Източникът на "Комерсант" пък смята, че има "висока" вероятност тази среща - за която САЩ в момента очакват руския отговор - да се обсъди в Осака.

В Сочи Помпео ще се срещне с Путин и с руския външен министър Сергей Лавров. Той отмени частта от визитата, която трябваше да е в Москва, но според руските власти графикът му се е променил, за да има повече време за посещение в Брюксел и преговори за Иран.

Дневник