Усещам, че хората започват да се събуждат за участие в тези избори. Особено в последно време покрай пакета "Мобилност 2" те започват да разбират, че това, което се решава в европейските институции, касае техния живот, техния поминък, доходите им. И това е най-важното - да се научим в ЕС да защитаваме добре нашите интереси, последователно, със системна работа и намирайки съюзници за каузите, които са важни за България.

Това каза днес на пресконференция в Шумен кандидатът за евродепутат на "БСП за България" и лидер на ПЕС Сергей Станишев. На нея присъстваха общинският председател на социалистите Веселин Пенчев и общинският съветник Лили Петрова. 

Като пример за отстояване интересите на страната Станишев посочи усилията, които трябва да се положат за това в България да бъде новият Европейски орган по въпросите на трудовия пазар.

"Решението за неговото създаване бе взето от ЕП буквално през последните два месеца. Той е резултат на усърдна работа, особено от групата на социалистите, и бих подчертал ролята на Георги Пирински, като член на комисията по труда и заетостта, който работеше по този въпрос 2 години и беше докладчик по темата. Този орган, който е важен за хората, за сигурността на тяхната работа, за техните социални права. Конкурентите на България са Кипър, Словакия и Латвия. Трябва да се преборим за тази позиция, защото България е една от страните, в която не е разположена нито една европейска агенция. Това не е нормално и трябва да се промени, защото европейската политика не трябва да се прави само в Брюксел, а и в страните членки", каза Станишев.

Той обърна внимание и на избора на президент на Европейската комисия.

"Преди дни имах разговор с всички премиери социалисти по тази тема, мога да ви кажа, че настроението в нашето политическо семейство е оптимистично и всички ще работим за Франс Тимерманс, който е вицепрезидент на Комисията и наш общ кандидат, за да получи максимална подкрепа и да бъде следващия президент".

Той припомни, че от близо 25 години ЕНП има монопол върху този пост, а от там и на водещите политики на Комисията. "Именно ЕНП превърна ЕС в нещо, което се отхвърля от гражданите, нещо което се разглежда като агент на големите корпорации на общия пазар, но не агент и защитник на интересите на хората. Това трябва да се промени и съм убеден, че Тимерманс начело на ЕК, с подкрепата на нашето семейство, може да го постигне", добави Станишев.

"Това, което ни трябва, е единна Европа, солидарна Европа и социална Европа. Кой отстоява тези виждания, които са в интерес на България - социалистите", категоричен бе лидерът на ПЕС.


Станишев отбеляза, че е важно веднага след изборите България да започне да води вътрешна прозрачна дискусия за нашия кандидат за еврокомисар. "Това е ключова длъжност и ние трябва да се борим за силен ресор, който отговаря на националните интереси, който ни дава възможност те да бъдат защитени да се постигнат добри резултати. Вярвам, че ако Тимерманс е президент на Комисията, ще има добро отношение, но важното е да се подбере кандидатура за комисар, която да е убедителна", каза той.

Кандидатът за евродепутат сподели, че по време на предизборната кампания се среща с много хора, за да чуе какво ги вълнува и какви ангажименти искат да поеме партията. "Болките са все едни и същи. Хората говорят с огромна болка за нивото на доходите и това е най-големия проблем в България. 22% от българите са под линията на бедността, още 20% живеят в лишения и бедност, това са почти половината население в страната, които не могат да свържат двата края. Това не може да продължава така. Там, където социалистите управляват, винаги има последователна политика за увеличаване на доходите, тук мога да дам пример и с нашето, и с други социалистически правителства. Особено на минималните заплащания", каза Сергей Станишев, като добави, че трябва да има общ европейски механизъм, който да гарантира, че минималното заплащане в ЕС не може да бъде под 60% от средното за страната.

Само така, според него, ще се спре изтичането на млади и трудоспособни хора от страната. Той даде пример с Великобритания, където в момента има 280 хил. българи.

"Помислете си колко много е това. Това е основният ресурс на страната ни, който изтича. Това е огромна драма, да не кажа трагедия. Защото без капитала на живата човешка сила, без таланта на тези хора, България не може успешно да се развива икономически и социално. Всички тези хора в разговорите си казват едно и също - "Направете така, че да можем да се реализираме в България, ние не искаме да сме гастербайтери, искаме да допринасяме за развитието на нашата Родина и там си тежим на мястото". Това е най-голямата амбиция и цел, която БСП трябва да има не само на тези европейски избори, но и цялостно. Защото хората искат перспектива. Предвидимост и перспектива за техния живот, социална зашита и нарастване на доходите", каза още лидерът на европейските социалисти. 

Той бе категоричен, че шансовете за успех на изборите са на страната на левите сили.

"ЕНП не е в подем, те ще имат сериозни загуби. А ние ще имаме няколко сериозни успеха. И целта ни като социалисти е след европейските избори да формираме в Европейския парламент ново проевропейско лявоцентристко социално мнозинство. Взаимодействайки със зелените, с комунистите, с либералите. И ако действаме като единно семейство, имаме сериозни шансове за успех", завърши Станишев.

Следобед той има срещи с представители на бизнеса от Шумен, а по-късно и с членове и симпатизанти в предизборния център на "БСП за България".

Пресцентър на "БСП за България"