На тези избори за Европейски парламент сме си поставили ясни цели – догонващо икономическо развитие, повишаване на доходите, демографският проблем. Това заяви днес в Шумен водачът на листата на „Коалиция за България“ проф. Боян Дуранкев.

Той, заедно с кандидата за евродепутат доц. Георги Кючуков и председателя на ПП АБВ Румен Петков, проведоха среща-дискусия с членове, симпатизанти и граждани. Срещата бе открита от областния председател на ПП АБВ Пламен Петков и на нея присъстваха още общинските председатели от Шумен, Нови Пазар, Каспичан и Велики Преслав.

Според проф. Дуранкев догонващо икономическо развитие може да се постигне само с добро разходване на средствата. „Ако ги няма сегашните гигантски кражби, за 5 години можем да достигнем половината от икономическото развитие на ЕС. А сега сме на нива от под 1/3 брутен продукт на човек от населението. Всеки гражданин на България, откакто сме в ЕС,  е получил досега 7 142,85 лв. и с тези средства могат да се направят магистрали в цялата страна, да се санират всички сгради. Това означава, че трите глави на ламята – ГЕРБ, ДПС, БСП - усвояват яко пари“, каза той.

По думите му след 30 години преход ние се намираме икономически, ако се вземе предвид материалното производство, далеч под 1990-та година. „Българинът сега потребява под 60% от плодовете и зеленчуците на 90-та година, под 80% от месото от 90-та година. След 30 години преход да се намираме в толкова жалко състояние, при толкова усвоени пари, не ми харесва. Българинът достигна до пълно безразличие към политиците и партиите, защото не вярва, че нещата могат да се променят“, каза кандидатът за евродепутат.

По отношение на доходите, като икономист той обясни, че при икономически растеж от 5 - 6, до 7%, до 2025-та година, при стриктно спазване на финансова дисциплина и необходимите икономически реформи, минималната заплата в България може да стане 510 евро, средната работна заплата -1800 - 2100 лева, пенсията - малко над 600 лева.

Като един от най-големите проблеми на страната той посочи демографския срив. „Какво имаме в България? От 9 милиона, сега сме 7, а според мен сме и под 6 милиона. Затова предлагаме Европейски фонд "Бебе" - за първо дете да се дава 5000 евро, за второ 10000 и за трето 20000 евро - така, както правят в други европейски страни. Предлагаме да се дават общински жилища, безплатни лекарства за децата и това можем да го постигнем, ако не се краде“, смята проф. Дуранкев.

„Имаме планове, амбициозни сме, много сме нахъсани против статуквото на триглавата ламя“, каза в заключение водачът на листата.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков запозна присъстващите с основните точки от предизборната платформа на коалицията.

„За нас е много важно с такъв тип дискусии да помогнем българите да направят своя правилен избор на 26-ти май. Тези избори са важни за „Коалиция за България“, защото ние водим битка за силна България в достойна Европа, за уважавана България в достойна Европа и на 26-ти трябва да кажем стоп на няколко неща“, заяви Румен Петков.

Според него битките, които води коалицията, са за енергийна справедливост, за мир, и - не на двойните стандарти. „Водим битка за енергийна справедливост и трябва да кажем ясно, че в началото на това хилядолетие бяха извършени няколко тежки национални председателства към българската енергетика", каза Петков. Като такива той посочи – отказа на строителството на "Син поток", проект, заради който "сме загубили милиарди долари транзитни такси", продажбите на Марица 1 и Марица 3, "продадени без пари и при загробващи българския гражданин условия", като обвини за това правителството на Иван Костов.

"Затова ние от „Коалиция за България“ казваме, че първо в ЕК ще атакуваме договора за Марица 1 и Марица 3", каза Петков и критикува досегашните 17 евродепутати, които не са поставили въпроса и не са защитили българския интерес.

Той се спря и на проекта Белене, като отбеляза, че, спирайки го, сме се лишили от енергийна сигурност и евтин ток. „Сега има огромен инвеститорски интерес от Китай, Русия, Франция, Германия, САЩ и трябва да се разбере, че Белене е български проект, тръбата е български проект и да го изпълним.“

По думите му в борбата за мир коалицията държи България да каже категорично, че на наша територия няма да се разполагат нови военни контингенти, няма да се разполага и ядрено оръжие. „И трето, не на двойните стандарти. Може за "Северен поток 2" канцлерът Меркел да каже, че за немската икономика е жизненоважен, защото гарантира евтина и системна доставка на газ, а на нас да ни обясняват всички, че "Южен поток" е зависимост“, каза Петков.

Петков апелира за подкрепа на листата на „Коалиция за България“ с №10, защото кандидатите са почтени хора. „Проф. Дуранкев е еталон за норма, в листата ни има 7 представители на българската наука, това е интелектуална мощ и ние се гордеем, че такива хора предлагаме на България. 9 от кандидатите са до 35-годишна възраст. Затова е много важно да се гласува на 26 май, негласуването е в полза на статуквото“, завърши Петков.  

Пресцентър на "Коалиция за България"