Общинското предприятие ”Туризъм, публични прояви и атракции” кани шуменци на „Капелати преживявания“ под надслов "Везувий или как вулканът стана символ на шапката“.

Така гласи поканата на организаторите отправена към „кокони и франтове, нагиздили глави помъдрели, с шапки старинни и капели“.

Интересното събитие ще се случи при хубаво време в двора на Среброва къща, на ул. “Цар Освободител“ № 156  на 17-ти май  от 17 до 19 ч.

Организаторите са поканили дъщерята на придворния шапкар на цар Борис Стефанка Станчева.

Приканват и присъстващите  да покажат шапките, които са в семейния им гардероб, обещават да узнаем какво е шуменския „Везувий“ и разбира се вярват, че ще се забавляваме, а с телефони и фотоапарати ще запечатаме „капелатия“ спомен.

Организаторите разказват, че през първите десетилетия на ХХ век  шуменци  от заможните фамилии  обръщат все по-голямо внимание на навлизащата  европейска мода.  Гардеробът им се състои от  облекло с различно предназначение - за гости, за разходка в парка, за обяд, за вечеря и за танци, като задължителен атрибут е шапката. Модните тенденции навлизат чрез чуждоземски списания. Дамските  шапки, изработвани с вдъхновение и големи усилия,  представляват малки произведения на изкуството. С големи периферии, като камбана, тюрбани или барети те са  от слама или филц, декорирани с пера,  паднели, брошки  и цветя. Всяка се е изработвала ръчно.

При мъжете шапките са признак на обществено положение. Хората от висшето общество  носят цилиндри. Търговците и занаятчиите  носят бомбета или шапки от филц “Борсалино” през зимата и “Гарсонетки” през лятото. За работниците и селяните  остават каскетите.

ШУМ.БГ