"Нашият анализ дава първите доказателства, че тези разломи на Луната все още са активни и вероятно са причина за трусове, подобни на земетресенията. Някои от тези земетресения могат да бъдат доста силни и да достигат около пет по скалата на Рихтер", уточни Уотърс.

Разломите наподобяват малки стълби, когато се наблюдават отвисоко. Те са десетки метри високи и се простират на стотици километри.

От разположените сеизмографи от мисиите на НАСА до Луната е събирана информация в последните близо 50 години и е установено, че повечето трусове на естествения спътник на Земята стават, когато орбитата му е близо до най-далечната точка от Земята.

Луната не е единственият обект в Слънчевата система, който се свива с времето. Преди повече от 10 години учени установиха, че Меркурий има същите разломи, които сега са открити на Луната. Те са обаче значително по-големи, като има такива с дължина от над 1000 километра и височина над 3 километра.

Очаква се НАСА да изпрати отново човек на Луната до 2024 г. Днес американският президент Доналд Тръмп поиска от Конгреса да увеличи бюджета на агенцията за мисията с 1.6 млрд. долара.

Естественият спътник на Земята се смалява. Луната се свива, тъй като вътрешността ѝ се охлажда, а процесът е довел до свиването ѝ с около 50 метра за последните няколко милиона години. Това обясни ученът от Центъра за изследване на Земята във Вашингтон Томас Уотърс, цитиран от сайта на американската космическа агенция НАСА.

Той сравнява случващото се с Луната с трансформацията на гроздето, когато се свива до стафида. По същия начин Луната получава бръчки, когато се свива, тъй като една част от кората ѝ избутва друга.

Дневник