Красимир Балъков е новият национален селекционер на България. Специалистът, който води "Етър" заменя на поста бившия си съотборник Петър Хубчев. Балъков, който е бронзов медалист с националния отбор от първенството в САЩ преди 25 години, беше представен от президента на БФС Борислав Михайлов.

"Искам да благодаря на човека, който се съгласи в този деликатен момент, толкова скоро до мачовете с Чехия и Косово. Това значи много за мен. Той е един от най-големите футболисти на България", каза Михайлов за новия треньор.

Хубчев се разделя с националния отбор по взаимно съгласие. Още преди няколко месеца беше съобщено, че той води преговори с "Левски". В началото на годината Балъков категорично отрече, че ще поеме България, но три месеца по-късно това е факт.

"Когато преди няколко месеца завъртяхте името ми, това не стоеше на дневен ред. Затова обаче футболът е велика игра и ви поздравявам за оракулските възможности. Стъпвам на една добра основа, поставена от Петър Хубчев и се надявам да се класираме за Евро 2020", каза Балъков.

Хубчев водеше националния отбор от 30 септември 2016 г. За две години и седем месеца треньорът записа 20 срещи, в които България постигна осем победи, пет равенства и седем загуби. Головата разлика на националния отбор в този период е 22:25.

Треньорът водеше тима в квалификациите за световното първенство в Русия, първото участие в Лигата на нациите и първите две квалификации за Евро 2020. Под негово ръководство България изигра и три приятелски срещи.

Най-впечатляващите резултати на Хубчев с националния отбор бяха победи над Холандия (2:0) и Швеция (3:2) в квалификациите за световното първенство. Обвиненията към треньора бяха за липсата на атрактивен стил и резултати с отбори, срещу които България е считан за фаворит.

В последните пет мача България няма победа при Хубчев (една загуби и четири поредни равенства по 1:1). Последната победа дойде на 13 октомври 2018 г. над Кипър с 2:1 в София.

Дневник