Скандалът с изваждането на "Верея" от Първа лига заради уговорени мачове няма да има последствия върху Българския футболен съюз (БФС). Това каза президентът на централата Борислав Михайлов. Според него ситуацията е изяснена, а информацията - официална от УЕФА.

"Това е информация от УЕФА. Няма как да има други замесени отбори, защото става въпрос за пет мача на един и същи отбор", каза Михайлов.

"Самите ръководители на "Верея" са знаели за това нещо, били са и глобени. Никъде не е цитиран друг отбор. Работим много сериозно срещу черното тото. Преди четири години имаше 46 сигнала срещу български отбори. Сега има пет срещу български отбор. По правилник на петия сигнал отборът се вади от групата", допълни президентът на БФС.

По думите на Михайлов е реалистично до две години в България да има система за видеоповторения (VAR).

"До две години е реалистично чисто финансово да въведем VAR. Ние трябва да преценим дали е подходящо за българския манталитет и родните стадиони. Аз искам да убедя самия себе си, че е от полза на българския футбол. Когато узрее моментът, няма спънка да се въведе."

Директно изпадащ в Първа лига от новия сезон

След заседанието на Изпълнителният комитет стана ясно, че от следващия сезон ще има промяна във формата на Първа лига. Президентът Борислав Михайлов съобщи, че от новия сезон ще има директно изпадащ.

След изиграването на срещите в двете групи във втората осмица ще се види класирането в двете групи и ще се направи едно общо класиране между отборите на трето и четвърто място и последният тим ще се раздели с елита. Промяната влиза в сила от сезон 2019/20, като ще бъде валидна за следващите три сезона.

До този момент последният след редовния сезон продължаваше участието си и в плейофите заедно с другите отбори от 8-о до 14-о място.

Отборите, класирани на първо, второ и трето място в мини-лигата ще сформират нова група, в която ще влязат с 0 точки и голова разлика 0:0, и ще играят на принципа "всеки срещу всеки" на разменено гостуване. След приключването на тази група класиралият се на първа позиция ще запази мястото си в елита, класиралият се на второ място ще играе бараж срещу третия във Втора лига, а класиралият се на трета позиция ще играе бараж срещу втория във Втора лига. Победителите добиват правото да играят в Първа лига през сезон 2020/21.

"Тази година приключихме третата година от този проект и ще продължим още три години само с тази промяна. Отбор, който е взел най-малко точки, не е много логично да играе в плейофите за оставане в групата. Този с най-малко точки трябва да изпада, както се случва в първенствата без плейофи", започна Михайлов.

"След 32-ия кръг изпада този отбор и след това всички отбори играят един и същи брой мачове. Броят на мачовете се запазва. Всички хора, зрители и телевизия са доволни от този формат. Първенството е много интересно. Не се знае кой ще бъде шампион."

Дневник