Григор Димитров допусна разочароващо поражение в първия си мач след раздялата с треньора Даниел Валверду. Българският тенисист отпадна още в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Рим след загуба от германеца Ян-Ленард Щруф с 4:6, 7:6 (5), 3:6.

Двубоят продължи два часа, като премина през няколко обрата. Димитров направи страхотно завръщане, след като загуби първия сет, а във втория спаси два поредни "скрити" мачбола при 5:5, 15:40.

Българинът обърна втората част след тайбрек и на свой ред пое инициативата на корта. Той проби още в първия гейм на решаващия трети сет, след което имаше шанс за втори пробив при 3:1.

Шампионът от финалите на АТП за 2017 г. обаче подходи твърде пасивно и пропусна възможността. Това доведе до огромен срив в играта му и той не успя да спечели нито един гейм до края на двубоя.

Димитров допусна трета поредна загуба във всички турнири. Миналата седмица той отпадна още в първия кръг на мастърса в Рим след поражение от американеца Тайлър Фриц, а преди това отстъпи на чилиеца Николас Хари във втория кръг в Барселона.

Днешната среща беше първата, в която в ложата на Димитров беше Радек Щепанек. Бившият чешки тенисист влезе в треньорския щаб на българина, като първоначалната им уговорка е за пробен период до края на "Ролан Гарос".

Мачът започна лошо за Димитров, който допусна пробив още в първия гейм. Щруф затвърди предимството си, но не успя да го задържи дълго. Димитров върна пробива в шестия гейм и изравни за 3:3.

Трудностите за българския тенисист обаче продължиха с пълна сила. Той спаси две поредни точки за пробив, за да поведе за пръв път от началото на мача при 4:3.

Още при следващото си подаване обаче бившият №3 в света се пропука и това позволи на Щруф да сервира за спечелването на първия сет при 5:4. Двуметровият германец се възползва от ситуацията, поведе с 40:15 и реализира втория си сетбол.

Във втората част Димитров стабилизира началния си удар и започна да печели по-лесно подаванията си. Той дори стигна до първия шанс за пробив в сета - при 2:1, но го пропусна.

Последваха няколко скоростно спечелени от сервиращите геймове, преди да се стигне до критичен момент за Димитров при 5;5. Той изостана с 15:40, но все пак съумя да се измъкне от трудната ситуация.

Стигна се до тайбрек, който вървеше точка за точка до 3:2 за Димитров, когато българинът реализира първия минипробив. Той продължи да играе по-добре и след размяната на полетата и получи три поредни сетбола при 6:3. Щруф спаси първите две, но Димитров се възползва от третия.

Решаващият трети сет започна по най-добрия начин за българския тенисист. Той проби още в първия гейм, затвърди предимството си за 2:0. а при 3:1 има точка за втори пробив.

Поредица от грешки на Димитров обаче реанимира Щруф, който спечели последните пет гейма на мача и се класира за втория кръг, където ще се изправи срещу Марин Чилич.

Германецът записа втора победа в четвъртия си мач с Димитров и взе реванш за поражението си от българина в Монте Карло през април.

За Димитров следващата стъпка е "Ролан Гарос".

Дневник