Решенията за най-сериозните заплахи, които тегнат върху бъдещето на планетата се намират... под краката ни, твърдят експерти, цитирани от Франс прес.

За всеки проблем - от климатичното затопляне до недостига на храна и свърхнаселеността - е достатъчно да се копае. Това твърдят експерти, които участваха в Световния конгрес за тунелите, който се проведе в Неапол в началото на май.

"Достигаме до момент от историята ни, в който трябва да започнем да търсим нови пространства", посочва строителният инженер Хан Адмираал, който е специалист по подземните съоръжения.

Според него необходимите усилия, за да се постигнат 7 от 17-те цели, поставени от ООН за устойчиво развитие - от замърсяването на градската среда до глада в света - биха могли значително да бъдат намалени, като се търси пространство под земята.

"Изглежда не си даваме сметка, че всяка година сме на път да загубим големи площи с обработваема земя с тревожен темп, а всъщност би трябвало да е точно обратното - да ги увеличаваме, за да изхранваме световното население, което постоянно нараства", обяснява експертът.

Следователно "подземните пространства биха могли много лесно да бъдат използвани за земеделие", заяви той, посещавайки тайния тунел под Неапол - Галерия Бурбоника. Той е бил построен, за да може крал Фердинанд II Бурбон да го използва за бягство след бунтовете през 1848 година.

Някои растения като копърът, репичката, кориандърът и дори марулята вече са отглеждани под земята, твърди Адмираал.

"Бихме могли да си поставим за цел да добавим растения като соята или лупината. Те могат да бъдат използвани за производството на богати на протеини храни, които да послужат като заместител на месото", заяви той.

Адмираал добави, че по този начин ще се намали зависимостта ни от един от най-големите виновници за климатичното затопляне - месната промишленост.

"Бихме могли и да помислим за използване на подземни паркинги: знаем, че автомобилите убиват градовете. На път сме да преминем към електрически автомобили, към безпилотни автомобили, към споделяне на превозни средства. Въпросът е да видим дали всички тези пространства ще бъдат толкова полезни в бъдеще, колкото са сега", добавя експертът.

От Бостън до Осло, Рио де Жанейро, Сиатъл и Сидни инфраструктури като многолентови магистрали вече са в миналото и освободените пространства са превърнати в паркове, обяснява експертът по градско планиране Антония Конаро.

Огромни метрополии като Сингапур или Хонконг вече започнаха да променят законодателството, за да позволят на университетите, библиотеките, кината и търговските центрове да се разполагат под земята, пише БТА.

Подслонът под земята може също така да позволи на населението да се предпази от много лоши атмосферни условия като циклони, за които има опасения, че могат да се появят с климатичното затопляне.

Оптичното влакно може да доведе светлина под земята и днес е възможно да се симулира осветление като естествената светлина, отбелязва Антония Конаро.

Дневник