Големият ден за пловдивския футбол дойде. "Ботев" и "Локомотив" се изправят един срещу друг в очакване на зрелищен двубой.

Големите съперници се срещат в специален двубой - финала за Купата на България (тази вечер в 19.00 ч.).

Никога досега два отбора от един град, различен от София, не са играли във финала за Купата на България. Допълнителна щипка на вълнение доставя и мястото - Националния стадион "Васил Левски".

"Ботев", "Локомотив" и техните привърженици са устремени да покажат пред столицата, а и пред цялата страна вълнуващ футбол, истинско съперничество и зрелище.

"За футболен град като Пловдив това е невероятно", каза треньорът на "Ботев" Николай Киров след драматичното класиране за финала. "Канарчетата" преминаха през истински трилър след победа с 3:2 и равенство 3:3 с ЦСКА.

"Локомотив" беше далеч по-убедителен в полуфинала срещу "Септември".

"Финалите са непредсказуеми. Предният финал го показа (при победата с 2:1 срещу "Лудогорец" през 2017 г. в София). Тогава срещнахме доста класен противник. Не може да коментираме дали някой от двата отбора има по-сериозни шансове", заяви Киров.

"Направихме всичко възможно, за да изгледаме възможно най-много мачове на "Локомотив". Всеки отбор има силни и слаби страни. Ние трябва да се възползваме от техните слаби страни и да предотвратим силните им. За мен е важно как нашият отбор ще излезе и как ще се представим ние във финала", добави той.

Колегата му Бруно Акрапович каза: "Много се радвам за този мач, за хората от Пловдив и около Пловдив. Виждам играчите и хората около клуба и тяхната енергия. За нас тази енергия е позитивна. Надявам се футболистите да покажат своите качества и всички да са доволни. Искам да покажем футбол, а другите неща да останат на заден план. Престижът е голям за града и играчите."

"Направихме много неща, за да може отборът да достигне до това ниво. Залогът е купата. Ако гледам класирането, всеки ще каже, че "Ботев" е фаворит. Фаворит в такива мачове обаче няма. Моят отбор също има качества, ако не и по-големи. Това ще го покажем в мача", заяви той.

До момента "Ботев" е печелил Купата на България три пъти, а "Локомотив" - нито веднъж. Черно-белите са печелили Купата на съветската армия през 1983 г., когато вече се провежда Купа на България.

"Ботев" и "Локомотив" играха наскоро на Националния стадион "Васил Левски" в София. Преди пет години това се наложи, след като "канарчетата" бяха наказани с лишаване от домакинство, но спечелиха с 2:1 след късен обрат.

Дневник