Седем от кандидатите за евродепутати са били сътрудници на Държавна сигурност. Това обяви комисията по досиетата. Най-много са в БСП – 3 души, следва ги ВМРО с двама, а по един кандидат има в "Коалиция за България" и "Воля".

От БСП сътрудници на ДС са били, Велизар Енчев, Емил Георгиев и Румен Гечев. Велизар Енчев е бил кадрови разузнавач в Първо главно управление на ДС (разузнаване). Емил Ценов Георгиев, който е представител на "Екогласност" в коалицията на БСП е бил агент на окръжните управления на МВР във Видин и Хасково. Бившият финансов министър Румен Гечев пък е бил секретен сътрудник в Първо главно.

Александър Урумов, който ръководи дирекция в Министерството на отбраната, и Христо Смоленов са кандидатите на ВМРО, които са принадлежали към Държавна сигурност. Урумов е агент Абел от Военното контраразузнаване. Смоленов е бил агент Андрей в Шесто управление на ДС, което се е занимавало със борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви.

Боян Киров от "Коалиция за България" е бил секретен сътрудник и агент с псевдоними Кирил и Петров в Първо и Второ главно управление (контраразузнаване).

Кольо Парамов, издигнат от "Воля", е резидент Яков към Гранични войски. "Резидентът е лице, привлечено към секретно сътрудничество от органите на ДС, за да им оказва помощ при ръководството и възпитанието на предадените му агенти", пише в строго секретна заповед на министъра на вътрешните работи за агентурния апарат на ДС от 1956 г. Резидентите по принцип се избират между членовете на БКП и актива на Комсомола.

Проверката е обхванала общо 115 лица, а а 196 лица от кандидатите за евродепутати не подлежат на проверка, тъй като са родени след 1971 г. и към закриването на ДС след промените не са били навършили пълнолетие.

Дневник