Хонорарите на футболните съдии и делегатите в България се увеличават, реши изпълнителният комитет на БФС. Покачването е със средно 23% и е за реферите на абсолютно всички нива - от Първа лига до минифутбола и плажния футбол.

От БФС уточняват, че това е първата промяна в заплащането на съдиите от 2007-08. Новите хонорари ще влязат в сила от лятото с началото на следващия сезон.

От футболния съюз заявиха пред "Дневник", че хонорарът на главния рефер за мач в Първа лига вече ще е 1200 лева, което е с 20% ръст. Сумата е валидна и за мача за Суперкупата, както и за двубоите от баражите за евротурнирите.

Помощниците ще получават по 900 лева на мач в елита спрямо 700 досега. За Втора лига главните съдии ще взимат по 600 лева (спрямо 400 лева до момента), а за Трета лига - 130 (спрямо 100 лева до момента).

Един от аргументите при взимането на решението е бил да не се губят млади съдии, които свирят в зоналните първенства за много ниски хонорари. В същото време целта е била и парите да не се вдигат рязко, защото те се плащат от клубовете.

И този сезон съдиите са подложени на остра критика. Президентът на БФС Борислав Михайлов обаче им постави висока оценка.

"Съдийството е по-добро от всяка друга година. Това е мое мнение, каквито и физиономии да правите. Неслучайно се увеличават таксите. Оказва се огромен натиск върху съдиите, те са поставени под тормоз. Три дни преди мача почва да се говори за съдията, по време на мач и след мач. Понякога се обсъждат абсурдни неща - дали има тъч, или няма. И 30 секунди се гледат такива неща", каза Михайлов преди ден.

"Нашето съдийство е по-добро в сравнение с много други първенства. Виждате какви грешки се правят дори с VAR (системата за видеоповторенията) в Шампионската лига и във водещи шампионати. VAR прави грешки с 6 души горе на екрана. И в комисията няма промени, защото аз съм доволен. Съдиите трябва да се окуражават", добави той.

Дневник