Ударно начало на кинофестивала в Кан даде председателят на тазгодишното жури Алехандро Гонсалес Иняриту. Той обвини световните лидери, че управляват чрез "ярост, гняв и лъжи", и изказа опасение, че преобладаващата реторика по отношение на емиграцията, включително идеята за стена на границата между САЩ и Мексико, може да доведе до нова световна война, предаде Би Би Си.

55-годишният режисьор, който е и първият мексиканец, оглавил журито на фестивала в Кан, държа реч преди премиерата на откриващия филм "Мъртвите не умират" на Джим Джармуш. "Аз съм изцяло срещу това, което се случва в момента, това е невежество", отбеляза той и допълни, че се надява нещо да спре тази опасна тенденция, която "може да ни върне към 1939 г."

Иняриту засегна и темата за промените в климата. "Светът се топи, а тези хора ни управляват чрез ярост, гняв и лъжи. Те пишат измислици и правят така, че обикновените хора да вярват, че това са реални неща и факти", каза той.

"Аз не съм политик, но като артист мога с отворено сърце да изразявам своето мнение чрез професията си и да бъда верен на това, което оставям след себе си чрез своята работа", завърши той.

Дневник