"Локомотив" е носителят на Купата на България, след като спечели с 1:0 историческия пловдивски финал срещу вечния си съперник "Ботев". Сблъсъкът между двата тима на Националния стадион "Васил Левски" предложи много напрегнати моменти и интересни положения, а единственото попадение падна в 73-ата минута.

Словенецът Ален Ожболт се разписа с пета, засичайки прострелно центриране на Анте Аралица. В цялата среща тимът на Бруно Акрапович изглеждаше по-стабилен и се поздрави с отличието. "Ботев", който отстрани ЦСКА на полуфиналите в турнира, не показа най-добрата си играч.

Досега клубът никога не беше печелил отличието. През 1959-60, 1970-171, 1981-82 и 2011-12, тимът губеше финалният мач.

За черно-белите това е първи трофей от 2004 г. насам. Тогава тимът от Пловдив триумфира с първата си и единствена титла. През 2004 г. "Локомотив" спечели и Суперкупата на България. "Ботев" беше победен във финал за Купата за 10-и път в своята история. Жълто-черните имат три купи, последната от която беше спечелена през 2017 г.

Двата тима излязоха с най-добрите играчи, с които разполагат. За "Ботев" след продължително лечение на контузия се върна десният бранител Джонатан Перейра, а сред титулярите беше и Антонио Вутов, изтърпял наказание след полуфиналния мач с ЦСКА.

"Локомотив" също беше с най-добрите си играчи, като атаката поведе Анте Аралица, а зад гърба му беше капитанът Димитър Илиев.

Първият удар в срещата беше на сметката на "Ботев", но Вутов не намери целта след изстрел с глава. Малко по-късно "Локомотив" не се възползва от добро извеждащо подаване към Илиев.


Черно-белите бяха по-организираният отбор в началните минути, след като в действията на "Ботев" се забелязваха много повече нерви и грешки. В 14-ата минута Момчил Цветанов изведе Ожболт сам срещу вратаря, но последният не се ориентира, като беше с гръб към вратата.

Халфовата линия и защитата на "Локомотив" отлично ограничаваше звездата на жълто-черните Тодор Неделев. Той постоянно беше обграден от няколко съперника и трудно имаше пространство, където да получи топката и да изгради атаките на "Ботев".

Най-големите трудности за "Ботев" идваха в дясната зона на защитата. Там Перейра лесно беше преодоляван от Момчил Цветанов. До почивката голови положения пред двете врати нямаше голови положения, а в 15-минутната пауза треньорът на "Ботев" Николай Киров смени десния си бранител. Филип Филипов беше пуснат на мястото на Перейра.

През втората част ситуацията не се промени драстично, като "Ботев" трудно задържаше топката. Преобладаваше битката на терена и по-големият брой грешни подавания. Само веднъж жълто-черните стигнаха в опасна близост до Мартин Луков. В 53-ата минута резервата Феребори Доре върна към Неделев, но ударът му от около 25 метра беше много неточен.

Само пет минути по-късно изстрел на Ален Ожболт рикошира в бранител на "Ботев" и за малко да изненада вратаря Кайзер, но той успя да реагира и изби в корнер.

Добрата игра на "Локомотив" продължи с реална голова възможност, който дойде в 64-ата минута. Централният защитник Стивън Езе засече центриране от пряк свободен удар и стреля с глава. Кайзер обаче реагира и отново извади топката в ъглов удар.

Това положение "отвори" срещата и следващите минути бяха далеч по-вълнуващи. Двата тима си размениха по няколко опасности. За "Ботев" удари на Тонев и Доре не намериха целта, докато "Локомотив" отговори с лек изстрел на Буна.

Постепенно "Ботев" изнесе играта в по-предни позиции, а "Локомотив" се прибра в своята половина. Футболистите на Бруно Акрапович прилъгаха съперника си и успяха да нанесат удар в най-важния момент.

В 73-ата минута Димитър Илиев спечели висока топка и изведе Аралица зад защитата на "Ботев". Хърватинът влезе в наказателното поле, но беше на много малък ъгъл от вратата и избра да подава към връхлитащия на скорост Ален Ожболт, който ефектно с пета реализира в мрежата на "Ботев" - 0:1.

Словенецът беше изпуснат Лазар Марин, а в наказателното поле и Кристиян Димитров не се ориентира, оставяйки на място. За офанзивния играч това беше осми гол от началото на сезона в 25-ия му мач за "Локомотив".

"Ботев" веднага реагира, след като изоставаше в резултата и се хвърли в атака. Футболистите на жълто-черните заиграха много по-мотивирано и бързо създадоха положения пред Луков. Веднъж обаче Стивън Езе се намеси решително, блокирайки опит за истрел на Неделев.

Само три минути след попадението на Ожболт Доре стреля с глава, но Луков внимаваше и спаси..

Малко по-късно Васил Шопов за малко не вкара след диагонален шут. Останалите положения за "Ботев" бяха центрирания от корнер.

До края на срещата играта се водеше пред вратата на "Локомотив". Луков и защитата пред него обаче се справиха с всички опасности. Черно-белите дори имаха шанс да вкарат втори гол, но Бирсент Карагарен два пъти не се възползва.

Дневник