Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" се включва в отбелязването на Международния ден на очарованието на растенията, който се провежда под егидата на Европейската организация за растителна наука (EPSO) за пети път, съобщиха от висшето училище.

Организатор на проявата е Факултетът по природни науки в Шуменски университет, Той е избрал мотото й да е "Никой не е по-голям от хляба".

Днес инициативата "Пети международен ден на растенията" ще бъде представена от 10 часа в Аулата, където ще бъде открит научен семинар "От зърното до хляба". На форума ученици, студенти и преподаватели ще се представят с доклади и постери, теми, свързани със зърнопроизводството за хляб, хлебни и сладкарски изделия.

Следобед ще бъдат наградени победителите в литературния конкурс за есе и кратък разказ "Най-вкусният хляб" и конкурса "Приготвено от мен". Ще бъдат показани и две изложби - рисунки и постери на тема "Минало, настояще и бъдеще на хляба, хлебните и сладкарските изделия" и кулинарна изложба с дегустация "Мастър шеф на хлебните и сладкарските изделия". "Карлсберг България АД" пък ще представи продуктовата гама на компанията под мотото "Има ли течен хляб? Има, разБИРА се!".

В България инициативата се подкрепя и от Агробиоинститута на Селскостопанската академия и Биологическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

ШУМ.БГ