Американският режисьор, продуцент, сценарист, композитор и актьор Джон Карпентър, известен още като майстор на хорър жанра, бе почетен от кинофестивала в Кан за своя принос към киното.

Карпентър, автор на класиките като "Хелоуин", "Нещото", "Бягство от Ню Йорк", бе удостоен със статуетка от френската гилдия на режисьорите по време на откриването на режисьорската програма, която тече успоредно с основия конкурс в Кан.

Режисьорът, сценарист и продуцент е популярен и с това, че композира музиката към по-голямата част от филмите си, затова и церемонията започна със зловеща електронна музика.

71-годишният Карпентър, който живее в Калифорния, сподели пред публиката, че е бил омагьосан от начина, по който героите се появяват на екрана от лъчите светлина, още от първото си посещение в киното на 3-годишна възраст, когато гледал Катрин Хепбърн и Хъмфри Богарт в "Африканската кралица".

"Това пренасяне на публиката през света на светлините и сенките около тях е онова, от което се гордея да бъда част", каза още той.

Основната селекция в програмата на фестивала в Кан бе открита със зомби комедията "Мъртвите не умират" . Неговият режисьор Джим Джармуш посочи Джон Карпентър като една от своите отправни точки в хорър киното и вдъхновение като цяло.

Дневник