Отборът на „Шумен“ спечели сребърните медали от първенството по хандбал при жените за сезон 2018/2019. Шампион на страната е „Бъки“. Габровки спечелиха днес втория мач от финалната серия и триумфираха с шампионската купа в зала „Арена Шумен“.

„Бъки“ триумфира с купата след 28:24 (13:9) днес. В пълната с публика шуменска зала, мачът не започна добре за домакините. Момичетата на „Шумен“ направиха няколко грешки още в първите минути и съставът на „Бъки“ веднага ги използва, за да поведе с 4:0. Бракът в играта на шуменки продължи и те успяха да вкарат гол едва в 8-ата минута на мача, като Глория Павлова бе точна от дузпа. В средата на полувремето „Бъки“ вече поведе със 7:1, а шуменки „се събраха“ и започнаха да бележат. Те намалиха преднината на „Бъки“ да 4 гола и на полувремето резултатът бе 9:13.

Втората част започна с попадение за „Бъки“, но веднага след това шуменки вкараха три безответни гола и изоставаха само с два гола от габровки – 12:14. „Бъки“ върна едно попадение, а „Шумен“ остана на терена с четири човека, след като две от състезателките бяха изгонени за по 2 минути. „Бъки“ използва това и вкара 16-ти гол, но шуменки върнаха две попадения и запазиха разликата - 14:16. Последваха ново отпускане в състава на „Шумен“ и нови точно завършени атаки на „Бъки“, с което габровки дръпнаха с 21:17.

Хандбалистките на „Шумен“ не се предадоха и бяха близо до обрат в мача. В 52-ата минута след силна серия те намалиха аванса на „Бъки“ до гол – 22:21. В следващата атака за габровки бе отсъдена дузпа, реализирана точно. Домакините веднага върнаха гола, но след това направиха две грешки при разиграванията си, при които на два пъти „Бъки“ направи контраатаки и поведе с 24:22. При този резултата „Бъки“ вкара още две попадения, с което реши мача и титлата в своя полза. Въпреки това до последния съдийски сигнал двата отбора не спряха да играят на високи обороти и заслужиха аплодисментите на фенове от Шумен и Габрово.

След срещата на момичетата от Шумен бяха връчени сребърните медали в първенството и вицешампионската купа. Хандбалистките на „Бъки“ вдигнаха купата за първото място.

Лидия Ковачева от „Бъки“ бе определена за най-добър играч на сезона. Призът за най-добър вратар спечели Станислава Стоянова от „Шумен“, която днес, както и през целия сезон направи силен мач за отбора. Наградите връчиха президентът на БФХ Росица Бакърджиева, заместник-председателят на федерацията Иво Райчев, който бе коментатор на мача, президентът на шуменския клуб Светлозар Начев.

ШУМ.БГ