Белгийският съд нареди бившият крал на страната да плаща по 5000 евро на ден, докато не направи ДНК тест за бащинство, с който да бъде решен дългогодишният спор, заведен от жена, която твърди, че е негова дъщеря, разказва "Ройтерс".

Според юридически източник на агенцията 84-годишният крал Албер II ще трябва да плаща сумата на 50-годишната белгийска скулпторка Делфин Боел за всеки ден, в който отсега нататък той отказва да изпълни заповед на съда от миналата година за предоставяне на проба за тест за бащинство.

Албер, който абдикира преди шест години в полза на сина си Филип, оспорва решението на съда, което го задължава да се подложи на теста.

Оттеглилият се монарх отхвърля твърденията на Боел вече повече от десетилетие. Направените по нареждане на съда ДНК тестове вече доказаха, че тя не е наследник на нейния законен баща Жак Боел, потомък на една от най-богатите индустриални династии в Белгия.

Нейната самоличност се превърна в тема на обществено обсъждане след публикуваната през 1999 г. биография на кралица Паола, италианската съпруга на Албер, в която се твърди, че той е имал дългогодишна извънбрачна връзка, от която има дъщеря, родена през 60-те години.

Албер, който няма никаква официална обществена роля, е признавал, че с Паола са имали брачни затруднения. Всичките им три деца са по-големи от Боел. Следващата по линията за трона в страната сега е принцеса Елизабет, дъщеря на Филип и кралица Матилде.

Дневник