Китайският архитект Яу Мин Пей, автор на множество известни модернистични сгради от ХХ век, почина на 102 години, предадоха световните агенции.

Някои от най-популярните му проекти са на силно оспорваното обновяване на парижкия Лувър и Залата на славата на рокендрола в Кливлънд.

Яу Мин Пей, син на известен китайски банкер, напуска родината си през 1935 г. и се мести в САЩ. Следва архитектура в Масачузетския технологичен институт и университета "Харвард". След като преподава и работи за американското правителство, започва работа за предприемач в Ню Йорк през 1948 г. и създава собствена фирма през 1955 година.

Музеи, обществени сгради, хотели, училища и други структури, които Пей строи по целия свят, показват прецизна геометрия и абстрактно мислене, отдаващо почит на светлината. Той работи с камък, стомана и стъкло и, както в случая на Лувъра, често включва стъклени пирамиди в проектите си.

Двайсетметровата конструкция от стъкло и метал в прочутия парижки музей е създадена по негов проект и по инициатива на тогавашния френски президент Франсоа Митеран между 1985 и 1989 година. 

Дневник