Избирателите вече могат да проверят до каква степен техните позиции и мнения по различни въпроси и политики на Европейския съюз съвпадат с визията на партии, кандидати за предстоящите на 26 май евроизбори.

За поредна година и избори "Гласоводител" предлага хората да отговорят на различни въпроси за това какви трябва да са политиките на съюза и след това да проверят коя формация и кандидат най-много се доближава да техните виждания. За сегашното гласуване са избрани 19 въпроса - твърдения, от различни области - финансова дисциплина, вредни емисии, генномодифицирани организми, данъчна политика, финансиране на по-бедните региони и др.

"Гласоводител" пак ще помага на избирателите да намерят най-близката партия до вижданията си

Твърденията са формулирани заедно с екипи от още 13 страни от ЕС, 16 са еднакви за всички 14 включени в инструмента тази година страни-членки на ЕС и последните три засягат конкретно България.

Към момента 10 от регистрираните за изборите 28 партии, коалици и индивидуални кандидати са отговорили на поканата на екипа на "Гласоводител" да попълнят анкетата и да отогворят на въпросите, за да става по-лесно сравнението на вижданията и отстояваните политики. Позициите на всички включени в инструмента политически сили са получени въз основа и на анализ на техните програми, платформи, публични изказвания и предишни гласувания. Невключените 18 партии, коалиции и индивидуални кандидати ще бъдат включени ако изпратят на своите 19 позиции.

"Както винаги, важно е да се подчертае, че резултатът от попълването на "Гласоводител" не е препоръка за гласуване, а е повод за гласоподавателите да научат повече за позициите на партиите по различни важни въпроси. Целта е българските избиратели да могат да направят по-добре информиран избор. Ако инструментът помогне на някои избиратели да открият и припознаят някоя политическа сила като предпочитана от тях, толкова по-добре", отбелязват от "Гласоводител".

Анкетата може да бъде попълвана тук.

Дневник