"Манчестър сити" пренаписа историята на английския футбол, след като триумфира с ФА къп (Купата на Футболната асоциация) - най-старото отличие във футбола. "Гражданите" разгромиха в 138-ия финал в надпреварата "Уотфорд" с 6:0 след много силен мач.

Тимът стана първият в историята, спечелил домашен требъл в Англия. По-рано през сезона "гражданите" триумфираха с титлата и Купата на Лигата.

Давид Силва, Габриел Жезуш, Кевин Де Бройне и Рахийм Стърлинг, който вкара хеттрик, бяха точни за победителите. С този резултат "Сити" изравни рекорда за най-резултатен успех във финал за ФА къп. През сезон 1902-03 "Бъри" побеждава "Дарби каунти" също с 6:0.

За Гуардиола това е шесто отличие като мениджър на "Сити" и общо 28-о отличие в неговата треньорска кариера за едва 11 години.

Стърлинг също влезе в историята със своя хеттрик. Последният път, в който играч реализира хеттрик във финал е през 1938 г.

Невероятният сезон на "Сити" завърши с рекорди и впечатляващата голова разика 178:43 в рамките на 62 мача.

Пеп Гуардиола направи няколко промени в състава си от последните срещи, като най-любопитната беше отсъствието на Серхио Агуеро. Аржентинецът остана на пейката, заедно с Кевин Де Бройне, а атаката водеше Габриел Жезуш.

През първата част "гражданите" доминираха на терена, като владееха топката в близо 70% от времето. Въпреки това първият шанс беше на сметкат на "стършелите". В 11-ата минута Роберто Перейра се озова на добра позиция, но Едерсон се намеси отлично и спаси.

Десет минути по-късно играчите на "Уотфорд" искаха и дузпа. При удар на Дукуре топката срещна ръката на Венсан Компани, но реферът Кевин Френд даде сигнал играта да продължи.

Последваха силни минути за "гражданите", които се възползваха от шансовете, които им се откриха. В 26-ата минута Давид Силва откри след грешка в защитата на "стършелите". Играчите в жълто-черно дълго време не успяха да изчистят топката, Стърлинг я подаде с глава към Силва и испанецът с диагонален шут откри.

При ситуацията останаха съмнения за засада, но повторенията показаха, че Давид Силва е на една линия с бранител на "Уотфорд".

Постепенно "стършелите" опитаха да отговорят, търсейки изнасяне на играта в предни позиции, но опитният отбор на "Сити" контролираше срещата. "Гражданите" държаха топката далеч от своето поле и продължително я разиграваха.

В 38-ата минута падна и втори гол, който до голяма степен реши двубоя. Бернардо Силва намери с отличен пас зад защитата Габриел Жезуш, а той стреля от малък ъгъл, но Стърлинг добави точно на голлинията.

 

Виж още в Дневник