Шампионът в Националната баскетболна асоциация (НБА) "Голдън стейт уориърс" направи голяма крачка към пети пореден финал, след като поведе с 3:0 във финалната серия на Запад с "Портланд трейлблейзърс". "Воините" постигнаха успех над съперника си като гост със 110:99 в зала "Моде сентър" в Портланд.

"Голдън стейт" играе неизменно на финала в НБА от 2015 г., като и в четирите си поредни участия се справи с "Маями хийт". Последният различен тим от Западната конференция достигнал финалите е "Сан Антонио спърс" през 2014 г.

"Воините" имат шанс да затворят серията в четири мача, което през 21 век се е случвало само три пъти на Запад. През 2001 г. "Лос Анджелис лейкърс" на Фил Джаксън побеждава с 4:0 "Сан Антонио". Останалите два случая отново са с участието на "шпорите" – през 2013 г. успех в четири мача срещу "Мемфис", а през 2017 г. поражение от "Голдън стейт".

При продължаващото отсъствие на Кевин Дюрант Стеф Къри изигра поредния си впечатляващ мач. Плеймейкърът вкара 36 точки за 37.17 минути на паркета. Къри реализира 11 от 26 стрелби, включително 6/16 от тройката. Гардът беше точен и при осем от деветте си заставания на наказателната линия.


На висота беше и Дреймънд Грийн, който се отчете с "трипъл-дабъл" – 20 точки, 12 асистенции и 13 борби. Клей Томпсън добави 19 точки за успеха.

Домакините направиха силно първо полувреме, след което водеха с 66:53. "Воините" обаче се разиграха в третата четвърт, която завърши 29:13 в тяхна полза, което им даде голямо предимство за финалните 12 минути. В тях шампионите отново вкараха повече точки – 28 срещу 20.

За "Портланд" Си Джей Маккълъм вкара 23 точки, а Деймиън Лилард 19, но това не се оказа достатъчно за нещо повече. "Пионерите" са домакини и в четвъртия мач, който е във вторник сутрин и ще се надяватда пренесат серията обратно в Окланд, за да не губят в четири двубоя.

Дневник