Григор Димитров се класира за основната схема на турнира от сериите АТП 250 в Женева. Българският тенисист преодоля и втория кръг на квалификациите, като се справи със 7:5, 6:3 с италианеца Томас Фабиано за 1.30 часа игра.

Победата дойде, след като в навечерието на мача Димитров заяви, че е той има силна връзка с новия си щаб и са гладни за успехи.

"Тук съм, за да си върна увереността. Честно казано нямам никакви очаквания за този турнир. Но аз съм гладен да побеждавам. Искам просто да се върна на върха", каза Димитров.

Надпреварата в Швейцария е подгряваща преди "Ролан Гарос", който започва в края на следващата седмица.

Двубоят предложи драма в първия сет и заключителната част. Димитров трябваше да премине през обрати, за да стигне до успеха.


Българинът започна по-силно двубоя, но пропусна да пробие съперника си във втория гейм. От своя страна, Фабиано, който е №100 в ранглистата, спечели подаването на Димитров и впоследствие поведе с 4:2.

Решителен за изхода на двубоя беше осмия гейм, който се превърна в маратонски. Димитров се измъкна и проби за 4:4, като в последния момент отново спечели подаването на Фабиано и затвори сета със 7:5.

Вдъхновението на 28-годишния българин се пренесе във втората част. Димитров поведе с 3:0 и задържа преднината си до края, макар да трябваше да се потруди за успеха в заключителната част на мача.


Преди тази среща двамата имаха само един мач. Той отново беше през 2019 г., като в третия кръг на Australian Open българинът спечели със 7:6 (5), 6:4, 6:4 за 2.07 часа.

В първия си мач в Женева Димитров се справи с 22-годишния швейцарец Марк-Андреа Хюслер, който е 276-и в света.

Българският тенисист реши да участва в квалификациите в Женева, за да натрупа игрова практика на клей кортове. В последните турнири на червено, на които участва Димитров той се представи слабо. Димитров не беше участвал в квалификациите на даден турнир от мастърса в Париж през 2012 г.

Българинът се смъкна до 48-ото място в световната ранглиста. Тежкият му сезон продължи с ранно отпадане още в първия кръг в Рим.

Дневник