Рафаел Надал спечели титлата от сериите "Мастърс" в Рим след зрелищен успех над Новак Джокович 6:0, 4:6, 6:1. Испанецът победи своя голям съперник, като му завъртя и "геврек", взимайки първия сет в срещата на нула. Двубоят на централния корт в Рим продължи 2.29 часа. Само седмица преди началото на "Ролан Гарос" испанецът направи голяма заявка, че навлиза във форма.

Титлата е девета за Надал в комплекса "Форо Италико". Единствените надпревари на червено, които испанецът е печелил повече пъти за "Ролан Гарос" и мастърса в Монте Карло - по 11.

Джокович остава с четири титли от италианската столица. От 2005 г. само два пъти различен тенисист от Надал и Джокович печели в Рим. През 2016 г. това стори Анди Мъри, а година по-късно - Александър Зверев.

Испанецът вече има 34 титли от "Мастърс" веригата като излиза начело в тази класация. След успеха на Джокович в Мадрид, двамата имаха по 33 титли. От началото на сезона в петте "Мастърс" турнира има пет различни шампиона - Доминик Тийм в Индиън Уелс, Роджър Федерер в Маями, Фабио Фонини в Монте Карло и Джокович в Мадрид.


Общият брой на титлите за Надал е 81, като 58 от тях са спечелени на клей.

Двамата стари съперници излязоха на корта един срещу друг за 54-и път. Успехът е 26-и за Надал срещу сърбина срещу 28 поражения. Джокович беше спечелил последните два сблъсъка - финал на Australian Open по-рано през годината и полуфинал на "Уимбълдън" през 2018 г. Сърбинът обаче продължава да няма успех над Надал на червено от 2016 г. Тогава именно в Рим световният №1 победи Надал в четвъртфинален мач.

Срещата започна с пробив на сметката на Надал, който взе един маратонски гейм. Добрата игра на Матадора продължи и той затвърди пробива, а след това започна да увеличава темпото, взимайки отново подаването на съперника си.

При резултат 4:0 Надал проби още веднъж в гейм, който продължи повече от десет минути. Джокович спаси четири точки за пробив, но в петия случай не се справи, а след паузата Надал взе отново подаването си, за да затвори и сета с 6:0.

В общо 142-ия сет, който двамата играят един срещу друг, това беше и първият случай, в който един от двамата тенисисти печели с 6:0.

На финал в турнира в Рим резултат 6:0 в първия сет не беше имало от близо 40 години. За последно това се случи през 1980 г., когато Гийермо Вилас направи "геврек" на Яник Ноа, за да победи с 6:0, 6:4, 6:4. Последният финал от "Мастърс" серията с 6:0 в първия сет отново беше с участие на Джокович - Синсинати през 2012 г., когато отстъпи пред Роджър Федерер.

В първия сет сърбинът спечели едва 39% от точките на своя първи сервис, докато Надал демонстрираше много високо ниво. Испанецът поддържаше проценти на сервис над 70 и не даде нито точка за пробив на своя съперник.

Във втората част Джокович стабилизира играта си. Резултатът се поддържаше гейм за гейм, макар в седмия сърбинът да имаше няколко критични момента, но се справи и от 0:40 взе подаването си. Той реализира пробив в самия край на сета, когато взе подаването на Надал и след точно 60 минути затвори частта с 6:4.

В третия сет оспорваните разигравания продължиха. Надал успя да пробие още в първия гейм, след което поведе с 2:0. В третия гейм Джокович отново даде точка за пробив на съперника си, но този път испанецът не се възползва.

Все пак втори пробив имаше, като това се случи в петия гейм, за да може Надал да поведе с 4:1. До края на двубоя Джокович така и не намери играта си, като Надал взе още два гейма, за да приключи всичко с 6:1.

Дневник