Два сезона, 198 точки, пет трофея и един безпрецедентен требъл – това е равносметката на "Манчестър сити" от последните две години, в които тимът властва в английския футбол. В рамките на седмица "гражданите" завършиха успешно сезона със защитата на титлата си във Висшата лига, а после завоюваха и ФА къп, единственото отличие в Англия, което досега липсваше в клубната витрина под ръководството на Пеп Гуардиола.

В събота "Сити" разгроми "Уотфорд" с 6:0, за да спечели ФА къп и да стане първият английски отбор (мъжки, след като дамите на "Арсенал" печелят требъл), триумфирал и с трите най-ценни отличия на домашната сцена.

Именно каталунският специалист промени "гражданите" и в своя трети сезон продължи да води отбора си към върховете. След невероятните успехи, допълнени от историческия домашен требъл, всички се питат дали това е най-великият английски отбор, който някога са виждали феновете на Острова.

"Сити" и останалите велики

В историята на английския футбол всяко десетилетие е имало свой емблематичен отбор. В края на 70-те години на 20 век това е "Нотингам форест", по-късно на сцената излиза "Ливърпул", властвал в Англия и Европа през 80-те. След това идва ерата на сър Алекс Фъргюсън, белязала най-успешния период в историята на "Манчестър юнайтед".

Отпечатък в английския футбол оставят Непобедимите на Арсен Венгер в "Арсенал", както и "Челси" на Жозе Моуриньо. А сега е времето на "Сити".

"За мен това е най-великият отбор във Висшата лига, който някога сме виждали. Това, което направиха в последните два сезона, е невероятно. Да спечелиш титлата със 100 точки е историческо, но да я защитиш в такава конкуренция, с предизвикателството на "Ливърпул", е нещо фантастично", каза бившият капитан на "Манчестър юнайтед" Гари Невил, спечелил осем титли с "червените дяволи".

Според Невил в днешно време е много по-трудно титлата да бъде защитена от който и да е отбор, отколкото преди пет, десет или 15 години.

За три години Гуардиола промени английския футбол, като решенията на специалиста се превърнаха в тенденция по английските терени. Още по-значимо за постижението на "гражданите" е, че те не изневериха на стила си.

"Ако след 10, 15 или 20 години хората говорят за този отбор, това ще бъде, защото футболистите са играли наистина добър футбол и са били силен тим. Това е като книга или филм, които продължават да бъдат четени и гледани", каза Гуардиола пред Pro Soccer Talk.

Той смята, че "Сити" не може да бъде сравняван с големите отбори от миналите епохи. Поне не и за момента.

"Може би след 25 години ще се говори, че този тим на "Сити" е спечелил много точки, но го е направил с хубава игра. Мисля, че тогава ще мога да се каже, че заслужаваме да сме сред най-добрия "Юнайтед", най-силният отбор на "Ливърпул", както и тези на "Челси", "Арсенал" и който искате още. Но сега не е времето, сега не може да се каже", добави каталунецът.

Мисия "Европа"

Мерилото на един велик отбор винаги е било броят на европейските трофеи, които печели. А при "Манчестър сити" те все още липсват. Гуардиола беше привлечен на "Етихад" с целта да качи "гражданите" на европейския връх, но в първите си три сезона не успява. През 2016-2017 "Сити" отпадна на осминафиналите, а в последните две години четвъртфиналите са таванът за тима.

"Откакто Пеп е в Англия, всички говорят за Шампионската лига, но аз съм съгласен, че Висшата лига е по-трудното състезание за спечелване. Тук трябва да си на ниво много дълго време, а в Европа и късметът играе голяма роля. "Сити" нямаше късмет с "Тотнъм", но беше по-добрият отбор в рамките на двата мача", добавя Невил.

Бившият бранител смята, че рано или късно с Гуардиола начело "Сити" ще бъде претендент за отличието в Шампионската лига.

"Той е печелил трофея два пъти с "Барселона", едва ли са много хората, които знаят по-добре от него какво е да спечелиш, така че не бива "Сити" да бъдат отписвани."

"Великите спортисти са големи състезатели и те не се отказват никога. Няма да чуете от мен думата "достатъчно", аз искам да печеля пак и пак. Първата титла беше сладка, но не се задоволяваме с нея, а искаме още и още. Мечта е за всеки да спечели Шампионската лига, разбира се, затова ще продължим да я преследваме", обеща Гуардиола.

Дневник