Шведската прокуратура е поискала Джулиан Асанж да бъде арестуван по обвинение в изнасилване, съобщи агенция "Ройтерс".

Това е първата стъпка за екстрадицията на Асанж от Великобритания в скандинавската държава. В момента той излежава 50-седмична присъда на Острова за неспазване на условията на освобождаването си под гаранция.

Решението дойде, след като Асанж бе арестуван от британската полиция след седем години укриване в еквадорското посолство в Лондон. Междувременно в Съединените щати също го очаква съд - заради публикуването на хиляди класифицирани военни и дипломатически документи.

Разследването срещу него в Швеция за изнасилване на две жени бе прекратено през 2017 г. Тогава прокуратурата обяви, че "всички възможности" за работа по случая са изчерпани. Шест месеца по-рано той бе разпитан в еквадорското посолство.

Адвокат на основателя на "Уикилийкс" нарече решението срамно за Швеция. Той обаче добави, че клиентът му иска да помогне на разследването и единственото, от което се опасява, е екстрадиция в САЩ.

По-рано Би Би Си отбеляза, че ако тази стъпка бъде направена, на британските власти ще се наложи да решат коя молба за екстрадиция да удовлетворят. В момента Асанж е в британски затвор - той бе осъден на 50 седмици заради това, че наруши условията на гаранцията си, укривайки се в еквадорското посолство.

В позиция на "Уикилийкс" се казва, че разследването в Швеция ще даде на Асанж възможност "да изчисти името си".

Дневник