Лекари от "Пирогов" създадоха уникално мобилно приложение за първа помощ при изгаряне, съобщава пресцентърът на лечебното заведение. То беше официално представено на IV-та Национална конференция по пластично възстановителна и естетична хирургия, проведена в периода 3-5 май 2019 г. в "Златни пясъци".

Приложението "Какво да правим при изгаряне?" предоставя информация на достъпен, разбираем и удобен начин на потребителите и така да се редуцират грешките в оказването на първа помощ при изгаряне. За използването му не е необходима интернет връзка.

 То е без аналог в България и е налично за операционната система Android. В момента се работи за създаване на версия за Apple-iOs. Приложението е създадено от д-р Мартин Мартинов, който трета година специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия в "Пирогов". Проектът е под ръководството на доц. д-р Мая Аргирова, началник на Клиниката и национален консултант по изгаряния.
"Формулирали сме точни, ясни и илюстрирани насоки за оказване първа помощ при изгаряне в зависимост от механизма-от гореща течност, пламъкови, електрически, химически и слънчеви изгряния. Освен "какво да се прави" в случай на изгаряне, сме дали отговор и на въпроса "какво да не се прави", както и кога и къде да се потърси специализирана помощ", разяснява Мартинов.
Приложението е предназначено, както за немедицински лица, така и за медици, оказващи първа помощ или транспортиращи пациент с изгаряне. Според създателя му често има случаи на неправилно третиране на травми, което значително забавя възстановяването на пациентите. Той акцентира, че в отделен раздел на приложението са включени формули и начална интравенозната инфузия – деца и възрастни, първична хирургична обработка и превръзка, критерии за трансфер в специализиран център.

"Смартфон приложенията и Интернет са популярен източник на здравна информация и често се използват от родители и пострадали преди съвет от лекар. Съществуват множество мобилни апликации и интернет сайтове, които засягат въпроса за поведението при изгаряне, но след анализ на съдържанието им се оказа, че почти липсват последователни и правилни насоки за оказване на първа помощ при изгаряне. Наличната информация на български език е стара и изобилства от методи, които вредят. Това ме мотивира да създам нещо функционално, което да е от помощ на всички", споделя д-р Мартинов.

Правилно оказаната първа помощ след изгаряне може да намали тежестта и дълбочината на тъканната увреда и така да се предотврати образуването на белези, а при тежките изгаряния – да увеличи значително шансовете за оцеляване на пострадалия. Статистиката сочи, че между 50-80 % от пациентите с изгаряне получават неподходяща или изобщо не получават първа помощ, включително пациентите с обширни изгаряния.

Дневник