Германската компания Kostal откри в Пазарджик завод за производство на автомобилни части с нови 1200 работни места.

Амбицията на инвеститора е до 2020 година във всички производствени бази в Пазарджик броят на служителите да достигне 4000 от общо 17 хил. служители на компанията по света.

"Костал България Аутомотив" работи в България от 2016 г. и произвежда електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия. В България се произвеждат компоненти за повече от 5 милиона автомобили по целия свят.

На церемонията присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев, кметът на Пазарджик Тодор Попов.

"Дълги години се говореше за ниска квалификация и ниско обучение - факт е, че се откриват нови заводи - в Кърджали, Русе, Шумен. Така, че благодаря на работниците за техния труд. Когато цифрите и фактите говорят - по-добре да замълчат нашите опоненти", каза министър-председателят, цитиран от пресслужбата си. Машиностроенето дава около 25 до 30 процента от брутния вътрешен продукт и затова паралелно с развитието на заводите трябва да се подготви и транспортна инфраструктура, "за да не се задъха и колабира транспортният план на градовете", добави премиерът, цитиран от БТА.

Дневник