Международна престъпна група за незаконно производство на цигари е била разбита в Испания. Организацията е била ръководена от българи, съобщава вътрешното министерство. Специализираната операция е била проведена съвместно между испанската Национална полиция и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Работата по случая е започнала през 2017 г. Тогава от ГДБОП са предупредили испанската Главна дирекция "Криминална полиция" за организирана престъпна група от България, която възнамерява да изгради производство на цигари в иберийската държава и да създаде дистрибуторска мрежа на национално и международно ниво.

Тютюнът е внасян от България, без да преминава митнически контрол. Консумативите и машините за производството също са внесени в Испания от България. В хода на съвместното разследване са установени складови помещения на престъпната група в Барселона и град Константи, провинция Тарагона. По данни на полицията готовата продукция е била продавана основно в Испания, Германия и Великобритания.

Акциите срещу престъпната група са започнали още през април тази година, като са осъществени многобройни претърсвания и изземвания. Задържани са 22-ма души, между които и двама български граждани. Дейността на нелегална фабрика за цигари в Константи е била преустановена, а на територията ѝ са задържани 15 украинци и един молдовец – всички те работници, както и българин, който контролирал работния процес.

Вътрешността на склада, където е била изградена нелегалната фабрика, е била оборудвана със система за шумоизолация на машините, като там е била организирана и зона за живеене на работниците с легла, тоалетни, душове, кухня и други удобства. Като мярка за сигурност по време на производствения цикъл работниците живеели вътре затворени и без мобилни телефони. При по-нататъшните действия на криминалистите в Сабадел, Галисия и Севиля са задържани шофьори на камиони, занимавали се с дистрибуция на цигарите.

Същевременно ръководителят на групата в Испания е развил мрежа от законен бизнес, като за него работели над 200 души. Той и негови доверени лица, сред които испански и един молдовски гражданин, изградили мрежа от фирми за строителство, транспорт и придобиване на фирми в чужбина. Придобитите от незаконната дейност големи парични суми бивали "изпирани" чрез други фирми, като голяма част от тях са инвестирани в строителството на луксозни къщи и жилищни сгради в България и Испания. Използвани са и кредитни карти за измама в различни заведения.

Според испанските власти нелегалната фабрика е била с капацитет да произведе за ден кутии с цигари, достатъчни за един камион. Намерени и иззети са 1 млн. кутии цигари на обща стойност 4.5 млн. евро, както и голямо количество тютюн и консумативи. Допълнително са иззети пари в брой, автомобили от висок клас и обемна документация за престъпната дейност. Иззетият тютюн е на стойност над 6.5 млн. евро, което е данъчна измама в размер от над 5.1 млн. евро.

Дневник