Над 10 журналисти, сред тях заместник главен редактор, си тръгват от руския вестник "Комерсант" след уволнението на специалния кореспондент и заместник-ръководителя на политическия отдел, пише деловото издание РБК.

Специалният кореспондент Иван Сафронов и заместникът на завеждащия политическия отдел Максим Иванов съобщиха във "Фейсбук", че вече не са част от редакцията. Иванов обяснява, че причината за уволнението му е била статия за възможността председателят на Съвета на федерацията (руският сенат) Валентина Матвиенко да напусне поста този месец и че вероятността за това е много голяма. Прессекретарят на Матвиенко определи информацията като "слухове".

Сафронов написа, че 20 май е последният му работен ден и че и той, и Иванов си тръгват "не по своя воля, а в съответствие с решението на акционера" и претенциите му към статията.

Сред напускащите е и заместник главният редактор Глеб Черкасов, ръководител на политическия отдел. След публикация на РБК той потвърди информацията и каза, че още 10 души "планират да завършат работните си задължения в най-скорошно време".

За "Ведомости" главният редактор на "Комерсант" казва, че са нарушени журналистическите стандарти в публикацията и това е причината за уволнението.

Издателство "Комерсант" е собственост на медиен холдинг, контролиран от бизнесмена Алишер Усманов. Милиардерът и основател на металургичния гигант на "Металлоинвест". Усманов, който и в момента контролира 60% от холдинга, влезе в "Доклада Кремъл" на финансовото министерство на Съединените щати - списъка с хора, приближени до президента Владимир Путин.

Дневник