Четири са вариантите за място на нов национален стадион, заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред журналисти, след като беше в държавния архив. По думите му те са обсъждани с министъра на спорта Красен Кралев.

Темата за промяната на националния стадион с изграждането на нов излезе на дневен ред през септември. Впоследствие министър-председателят Бойко Борисов обяви настоящия "Васил Левски" за ненужен и призова за обществено обсъждане за преместването му. По-късно Кралев заговори за друга възможност - с 30 млн. лева той да бъде пригоден дори за домакинство на световно първенство. Към днешна дата отговорните институции отново говорят за промяна.

"Гледахме няколко варианта преди два месеца с министър Кралев. Едното място, което обсъдихме, беше свързано с терени, които са собственост на Министерството на отбраната в местността "Къро", тъй като зоната срещу "Арена Армеец" би могла да бъде добре обслужена с новото трасе на третата метролиния. Варианти сме обсъждали за реконструкция на настоящи стадиони - тип стадион "Славия", каза Здравков.

По думите му може новият национален стадион да се изнесе в периферията на града. "Има варианти с предлагане на частни терени, както и на общински като в район "Връбница", където е първоначално мисленото място за "Арена Армеец", но то пък е малко отдалечено от метрото - това е имот, който се намира на "Ломско шосе". От тези предложения няма изкристализирано място за нов национален стадион. Ясно е, че националният стадион трябва да отговаря на поредица от изисквания."

По думите на Здравков единствено и само министерството на спорта ще реши какво ще е бъдещето на "Васил Левски".

Преди дни Кралев се изказа остро срещу представения план за Борисовата градина.

Дневник