Във връзка със запитвания от медии за "липсващи записи" в Имотния регистър, Агенцията по вписванията заявява, че няма липсваща информация в имотен регистър относно сделки, в това число и сключвани от главния прокурор Сотир Цацаров, се казва в съобщение на регистъра.

Повод е публикация на сайта "Биволъ" със заглавие "Апартаментгейт: След затварянето на имотния регистър, името на Цацаров изчезна от скандална сделка. Цацарови – редовни клиенти на имоти от съдружник на "Мултак № 1" в Пловдив". Текстът доведе до официално съобщение от пресцентъра на прокуратурата и от името на главния прокурор Сотир Цацаров, който отговаря на твърденията на "Биволъ".

Според Агенцията по вписванията през 2007 г. е функционирала старата система на имотния регистър, като в нея не е имало изискване да се отразяват всички връзки между страните и имота. Сега действащата информационна система обаче давала публичност и противопоставимост на данните, се казва още в позицията.

"При различните начини на търсене на справки са дадени множество критерии, например, по физическо/юридическо лице, по двойно-входящ номер, по имот и прочие. В зависимост от избора на критерии, справката дава различна част от наличните данни. Именно на това се дължи заблудата, че в разпространените в медиите справки липсват данни. Заявяваме, че първичният документ е нотариалният акт, който е виден и е един и същ при всеки начин на търсене", се посочва в съобщението.

От службата прилагат и справка за имота, направена по критерий нотариален акт, от която се виждало, че липсваща информация няма. В заключение се казва, че след като чрез справка може да бъде извлечена дадена информация, то тя съществува в базата данни на регистъра.

Междувременно от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) съобщиха, че при тях се е провела среща под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров с участието на заместник главния прокурор Иван Гешев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, директора на ГДБОП-МВР гл. комисар Ивайло Спиридонов, директора на ГДНП-МВР гл. комисар Христо Терзийски, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, заместник-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и заместник-председателя на ДАНС Недялко Недялков.

На нея е била обсъдена координацията за изпълнение на разпоредени от главния прокурор действия за предоставяне на информация за несъответствия с декларирано имотно състояние на лица, заемащи висши публични длъжности.

В хода на координацията е било уточнено всяка институция по компетентност да обобщи без забавяне информация, съобразно поставените от главния прокурор изисквания, за систематизиране от ДАНС и предоставяне на Прокуратурата.

Дневник