Политиците от традиционните партии в Европа призоваха избирателите да застанат срещу крайната десница, след като направен със скрита камера видеозапис свали от власт лидера на Австрийската партия на свободата (АПС), което наруши броени дни преди изборите за Европейски парламент импулса сред националистите.

След като оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе доведе до разпадането на управляващата коалиция, австрийският президент призова да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори през септември, смятан за най-близката възможна дата.

Щрахе подаде оставка в събота, след като в общественото пространство се появи видеозапис, на който той обсъжда уреждането на обществени поръчки в замяна на финансови и политически услуги с жена, представяща се за племенница на руски олигарх. Той призна, че видеото има "катастрофални" последици, но отрече да е нарушавал закона или да е изпълнявал това, което се обсъжда на записа.

Крайнодясната АПС на Щрахе, която е част от управляващата коалиция в Австрия от 2017 г., беше една от най-успешните партии сред антиимигрантските и националистически политически сили, постигнали възход в цяла Европа през изминалите няколко години.

Лидери от традиционния политически спектър от целия континент дадоха ясно да се разбере, че се надяват падането му да даде отражение върху изборите на 23 - 26 май за Европейски парламент, далеч надхвърлящо пределите на Австрия. АПС е част от съюз на европейски националистически партии начело с лидера на италианската формация "Лига" Матео Салвини, който в събота организира масов митинг в Милано заедно с партията на Марин льо Пен от Франция Национален сбор.

"Преди няколко месеца Марин льо Пен хвалеше австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе и говореше колко силен политик бил той", каза френският министър на икономиката Брюно льо Мер. "Щрахе беше принуден да подаде оставка. Разбираме и защо е бил принуден да направи това: защото е бил хванат в опит да продаде услугите си на външни сили. Зад това националистическо движение стои подчинение на външни сили", каза Льо Мер пред телевизия БФМ.

В събота германският канцлер Ангела Меркел заяви следното: "Имаме си работа с популистки движения, които в много отношения се отнасят с презрение към (европейските) ценности - които искат да разрушат онази Европа на нашите ценности. Трябва да се противопоставим решително на това."

В събота, след оставката на Щрахе, австрийският канцлер Себастиан Курц, консерватор, който през 2017 г. състави коалиция с АПС, свика предсрочни избори. Вчера той се срещна с президента Александър ван дер Белен, за да обсъдят графика за произвеждането им и състава на служебно правителство.

"Това ново начало трябва да бъде скоро, възможно най-скоро, доколкото го позволява федералната конституция, така че аз призовавам за избори през септември, ако е възможно, в началото на септември", каза Ван дер Белен. Смята се, че няма как изборите да бъдат по-рано, защото по време на лятната ваканция на учениците гласоподавателите няма да ги има.

Европейските крайнодесни партии са във възход в социологическите проучвания от 2015 г., когато в ЕС влязоха над милион кандидати за убежище, повечето прекосявайки Балканите пеша. Впоследствие крайнодесните партии станаха доминиращите политически движения в голяма част от бившата комунистическа Източна Европа и влязоха във властта в Австрия и Италия. Решението на Великобритания да напусне ЕС през 2016 г. се разглежда като част от същата тенденция.

Нито Салвини, нито Льо Пен взеха пряко отношение по скандала в Австрия. Салвини и съюзниците му се надяват на тазседмичните избори да станат четвърта или дори трета политическа сила в Европейския парламент, с което да направят решителна крачка към превръщането си в основно политическо течение.

"На този площад няма никакви екстремисти, расисти или фашисти", каза Салвини на съботния митинг пред готическата катедрала в Милано. "Тук няма да намерите крайна десница, а политика в добрия смисъл на думата. Екстремисти са тези, които управляваха Европа през последните 20 години", заяви той.

Германският коментатор Кристиан Ниче заяви, че австрийският скандал може да има и по-широко отражение, като покаже, че популистката вълна не е непобедима. "Сега Австрия може да изпрати сигнал, че е в състояние да се освободи от този водовъртеж. Това може би все още няма да е повратна точка в погрешния път, по който е поела Европа, а знак за надежда, че вече е налице първата страна, която има силата да се отдръпне от изкушението на антидемократичните политици и партии", написа той.

Ищван Уйхели, социалист и член на Европейския парламент от Унгария, страна, в която доминира партията на националистическия лидер Виктор Орбан "Фидес", нарече Щрахе "първата плочка от доминото" на цяла поредица негови политически единомишленици, което скоро ще падне. "На ред са Салвини, Льо Пен, Орбан и останалите крайнодесни марионетки, държани на каишка от Москва", заяви Уйхели.

/БТА, Дневник