Спирането на достъпа до ъпдейтите на операционната система Андроид (Android) за смартфоните на китайския производител "Хуауей" (Huawei) може много бързо да усложни живота на потребителите на тези апарати, но най-вече да преначертаят в голяма степен пазара на мобилни технологии, информира "Франс прес".

Засегнати са стотици милиони мобилни устройства

"Хуауей", който е на второ място в света сред производителите на смартфони, продава десетки милиони апарати всяка година: близо 203 милиона общо през 2018 година, 150 милиона през 2017 година. Това сочат данните на консултантската компания Гартнър (Gartner). През първото тримесечие на 2019 година "Хуауей" е запазил високи си темп на продажби с 59 милиона продадени апарата, според консултантската компания Интернешънъл дейта корпорейшън (International Data Corporation -IDC), преследвайки световния номер 1 "Самсунг" (Samsung) и оставяйки далеч след себе си третия в класацията "Епъл" (Apple).

За потребителите на смартфони на "Хуауей" последствията могат да бъдат значителни, тъй като "Гугъл" (Google) ъпдейтва редовно различните версии на Андроид, най-често във връзка със сигурността. Смартфоните на "Хуауей" биха могли да покажат неизправности, освен ако китайският производител не реши да прави свои актуализации. Този риск не е непосредствен, тъй като Андроид уточни, че ще продължи за момента ъпдейтите, които се отнасят за сигурността.

Друга последица, която е в по-далечна перспектива, се отнася за приложенията. Докато "Гугъл" актуализира Андроид, стотици милиони приложения, които се предлагат в "Гугъл плей стор" (Google Play Store), също ще бъдат обновени. Програмистите обаче искат те да останат съвместими. Тези ъпдейти на приложенията ще доведат до "остаряване на апаратите", тъй като те няма да разполагат с последните актуализации на Андроид. Така приложенията просто няма да могат да функционират.

Малко възможности за "Хуауей"

В краткосрочен план "Хуауей" разполага с малко възможности. При сегашните мобилни устройства създаването на операционна система, която да замени Андроид, е сложно начинание. За бъдещите смартфони също ще е трудно да се намери алтернатива: единствената операционна система, която е достатъчно разпространена е Ай О Ес (IOS) на Епъл. Тя е достъпна изключително за айФоните. "Майкрософт" (Microsoft) се опита да пусне мобилна версия на прочутия си "Уиндоус" (Windows) през 2010 година, която успя да предложи само при собствените си телефони (Windows Phone). Тя обаче не можа да постигне успех и "Майкрософт" изостави тази своя идея през 2017 година.

В средносрочен план това решение на "Гугъл" би могло да накара "Хуауей" да последва примера на "Епъл" и да предложи собствена операционна система. Тази идея от известно време се върти в главите на ръководителите на китайския гигант. В момента програмистите на приложения трудно могат да заобиколят световния номер 2 "Хуауей" и ще са принудени да предложат версия "Хуауей" на продуктите си, за да не се лишат от значителна част от пазара си.

Без да отива толкова далеч, "Хуауей" може без никакво затруднение да развие едно разклонение на "Андроид" - собствена версия, в която ще използва отново по-голямата част от кодовете на "Андроид". Тези кодове са "отворен източник", който е освободен от права и това ще позволи на "Хуауей" да запази продукт, който е съвместим с разработените приложения за "Андроид".

БТА/Дневник