Водачът на френската крайна десница Марин льо Пен разкритикува вчера "тежката грешка на съюзника си от Австрийската партия на свободата (АНС) Хайнц-Кристиан Щрахе, който подаде оставка от вицеканцлерския пост след публикувано от медии скандално видео, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Става въпрос за грешка, допусната от един човек, която е много тежка. Тя впрочем веднага беше наказана с оставката му, при това не само като вицеканцлер, а и като председател на АНС, съюзническа партия на "Национален сбор" (НС) в Европейския парламент, заяви пред ФрансЕнфо председателят на НС.

Льо Пен зададе въпроса: "Защо онези, които са подготвили този капан, не са публикували това видео (датиращо от 2017 г.), за да попречат на Щрахе да стане вицеканцлер." Тя отбеляза, че видеото няма връзка с Русия. "Хората, дошли да предложат (на Щрахе) пари, не са руснаци", заяви тя.

Льо Пен, която се класира за втория тур на френските президентски избори през 2017 г., след като получи руски заем за кампанията си и се срещна в Русия с президента Владимир Путин, за пореден път каза, че Франция няма "никакъв интерес да води студена война" с Русия, която може да бъде "съюзник в някои битки като например тази срещу ислямския фундаментализъм". Тя подчерта, че има "много положително виждане за направеното от Русия срещу ислямския фундаментализъм".

Допитване, публикувано вчера в австрийския информационен сайт Oe24, показва спад от 5 пункта до 18 процента в подкрепата за Австрийската партия на свободата след скандала и оставката на Щрахе, отбелязва "Ройтерс". Според анкетата подкрепата за консерваторите на канцлера Себастиан Курц за сметка на това се е увеличила с 4 пункта до 38 процента.

Австрийската партия на свободата е част от съюз на европейски националистически партии начело с лидера на италианската формация "Лига" Матео Салвини, който в събота организира масов митинг в Милано заедно с партията на Марин льо Пен.

Дневник