С шествие, концерт и церемония по връчване на Наградите на Шумен в сферата на образованието и науката в града ще бъде отбелязан 24 май  - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Очакваме над 2000 деца и ученици, около 500 педагогически специалисти и близо 300 души,  работещи в културни институти и читалища да се включат в празничното шествие. Всички ние по този начин ще покажем съпричастност към делото на Кирил и Методий, ще покажем, че сме горди с езика, които имаме“, каза днес на брифинг заместник-кметът по образование и култура на община Шумен Найден Косев. 

Шествието ще започне в 10,00 часа от пл. „Кристал“, ще премине по бул. „Славянски“ и ще финишира на пл. „Освобождение“. Там на открита сцена от 11,00 часа ще бъдат връчени Наградите на Шумен в сферата на образованието и науката.

След официалната церемония по награждаване на най-заслужилите учители, ученици, научни работници, ще се състои концерт. В него ще участват фолклорни и детски състави от Шумен. Гости на празничния концерт ще бъдат изпълнителите от квартет „Дестини“, които ще поднесат на шуменци модерни аранжименти на известни класически произведения и филмови шедьоври. 

Найден Косев уточни на днешния брифинг, че при много лошо време шествието за 24 май няма да се състои, а церемонията по връчване на Наградите на Шумен за образование и наука и празничният концерт ще се проведат в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“.

ШУМ.БГ