С шестото издание на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ потвърждаваме, че запазваме конкурса като най-авторитетния в страната по неговата сложност, цел, награден фонд. Това е една от най-крупните културни прояви в Националната и Общинска програма,  каза днес на пресконференция директорът на фондация „Панчо Владигеров“ Дияна Дечева.

Според нея това издание затвърждава и този път предизвикателството участниците, достигнали до трети тур да свирят с камерен и симфоничен оркестър. “Това е един от плюсовете на конкурса, който дава възможност най-вече на младите изпълнители, особено тези, които за първи път ще свирят на сцена с оркестър да покажат талант, възможности и постижения. Този плюс с участието на Симфоничните оркестри е и начин да се доближим до форматите на големите европейски и световни конкурси“, каза Дечева.

Откриването на конкурса ще бъде на 27 май от 19.30 ч. в залата на НЧ „Добри Войников-1856“ с концерт на носители на награди от МК „Панчо Владигеров“ и вече израснали млади творци - пианистът Георги Черкин от България и цигуларката Ива Милетич от Сърбия. Те са избрали интересна и разнообразна програма, която ще завърши с изпълнение на Рапсодия "Вардар“.

Конкурсът ще продължи до 7 юни. Съпътстващите прояви са на 28 май в РБ „Стилиян Чилингиров“. Там ще бъде подредена изложбата „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров“, организирана от Държавния културен институт къща музей „Панчо Владигеров” - София, помещаващ се във фамилната къща на композитора.  В библиотеката ще бъде представен и компакт-диск с авторски транскрипции за две пиана от Панчо Владигеров. Проектът е на клавирното дуо Панчо Владигеров-младши и Димо Димов, които ще бъдат в Шумен.

ШУМ.БГ