Днес е ден на преклонение пред делото, пред името на Епископ Константин Преславски. И всеки един от нас трябва с достойнство да носи името на нашия патрон и никога не трябва да забравяме, че ние сме потомци на Преславската книжовна школа.

Това каза днес в словото си по случай патронния празник на ШУ "Епископ Константин Преславски" ректорът на университета проф. Георги Колев. 

Той изказа благодарност на всички колеги, преподаватели и служители, а на студентите пожела успех в предстоящата изпитна сесия.

По традиция ректорът връчи награди на заслужили преподаватели и студенти.

Златна значка за значителни приноси за развитието на Шуменския университет и за издигане на авторитета му в страната и чужбина получи бившият декан на Факултета по хуманитарни науки професор д.ф.н. Ивелина Савова.

В категорията „Научни постижения за преподаватели“ Наградата на ректора получи доц. д-р Красимир Митков Кордов, преподавател в Катедрата по компютърна информатика на Факултета по математика и информатика.

В категорията „Научни постижения за студенти“ наградата бе дадена на Донка Иванова Аргирова, студентка в специалност Педагогика на обучението по математика и информатика в образователно квалификационна степен бакалавър, трети курс. Заради призовото класиране на представителните отбори на Шуменския университет ректорът награди и студентите-медалисти на Националната универсиада на Асоциация Университетски спорт „Академик“, която се проведе този месец във Варна. Грамоти и парични награди получиха и състезателите по кикбокс, студенти в ШУ -  Иван Георгиев Иванов, Сава Георгиев Карастоянов, Ани Пенчева Тотева.

Грамота и парични награди получиха отборите по баскетбол и волейбол, отборът по тенис на маса мъже, отборът по лека атлетика. Ректорът връчи грамота и за ръководителя на отбора по футбол-мъже – старши преподавател д-р Крум Стойчев. Специалната награда на академичната общност бе връчена на Радио Шумен за новата му езикова рубрика.

ШУМ.БГ