Три завещания, писани на ръка, са били открити в дома на Арета Франклин месеци след смъртта на известната соул изпълнителка, пише Би Би Си.

Франклин почина след борба с рак на панкреаса през август и членовете на семейството й тогава обявиха, че не е оставила завещание.

По-рано този месец обаче в дома й бяха открити три такива. Две от тях са от 2010 г. и са били съхранявани в заключено чекмедже, чиито ключове са били открити неотдавна.

Третото е от март 2014 г. и е било скрито под възглавници в дневната й стая, обяви адвокатът на нейните авоари Дейвид Бенет. Завещанието, написано в тетрадка, явно оставя собствеността й на семейството й, допълва той.

Някои от писанията й са трудни за разчитане, а четири от страниците съдържат и зачеркнати думи и фрази, написани в страничните полета.

Бенет, който е адвокат на Франклин повече от 40 години, е завел завещанията в понеделник. Пред съдия той е обявил, че не е сигурен дали са законни спрямо законите на Мичиган.

Завещанията са били представени на четиримата синове на Франклин и техните адвокати, но все още не е постигнато споразумение дали някое от тях въобще трябва да бъде считано за валидно.

Двама от синовете й имат възражения към завещанията, заради което има насрочено и изслушване за 12 юни.

Имало е заведено и отделно съдебно искане от сина на певицата - Кекалф Франклин, в което той твърди, че майка му е искала той да бъде представител на нейното имение в завещанието от 2014 г., но след това е било потвърдено, че като такъв ще продължи да служи Сабрина Оуенс, администратор в университета на Мичиган.

В момента г-н Франклин възразява и срещу плановете да бъде продадена земя близо до дома на майка му в окръг Оукланд срещу 325 хил. долара.

Арета Франклин бе една от най-известните соул вокалистки от 60-те и 70-те години. През април тя стана първата жена, получила почетен "Пулицър" за приноса си към американската култура и музика. Отличието й бе връчено посмъртно. В кината в САЩ вече се завъртя и непоказван досега филм от 1972 г., заснет по време на записите на госпъл албума й Amazing Grace.

Дневник