Понякога забравяме колко мръсна е тази индустрия." Това заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин пред "Ню Йорк таймс" в момент, в който европейският футбол е на кръстопът.

Само през миналата седмица ръководената от словенеца организация трябваше да се бори с атаки от три фронта. От една страна, са плановете за драстични промени в европейските клубни турнири, свързвани със задкулисни игри и облагодетелстване на водещите клубове и първенства. От друга, УЕФА трябваше да отговаря за начина, по който избира градовете домакини на финалите в евротурнирите след недоволството срещу финала на Лига Европа в Баку.

Третата ключова тема се оказа разследването на английския шампион "Манчестър сити", което може да доведе до изваждането му от Шампионската лига.

Въпросите за бъдещето на евротурнирите и предположенията за задкулисни игри накараха Чеферин да говори за популизъм. Той насочи думите си към президента на испанската Ла Лига Хавиер Тебас, който често критикува очакваните промени.

"Вижте, единият начин е да се крещи: "Богатите ще вземат всичко!" И това е типично политическо викане в европейската политика. Той (Тебас) е шумен. Мисля, че това е част от тактиката му да се държи така. Но не мисля, че е много продуктивно", каза Чеферин. По думите му нито Тебас, нито някой друг е предложил алтернатива.

Словенецът добави, че все още нищо не е решено окончателно. В петък той заяви, че мачовете от евротурнирите трябва да останат през седмицата, а единствено финалът в Шампионската лига да е през уикенда.

"Имаше много различни мнения и ще ги вземем предвид при обмислянето на темата", заяви президентът на УЕФА, цитиран от сайта на организацията, след заседанието в Будапеща, на което бяха обсъждани идеите за бъдещето на евротурнирите след 2024 г.

Чеферин се защити и по темата с нападките, свързани с близостта му с президента на "Ювентус" Андреа Аниели, който е сред водещите фигури в преговорите за преобразяване на Шампионската лига. Президентът на УЕФА определи като "нелогични и глупави" постоянните слухове, че се облагодетелства от приятелството си с Аниели.

"Единият ден е Аниели, който може да влияе върху всичко заради личното ми приятелство с него. На другия ден е ПСЖ, защото те купуват правата ни. След това на третия ден помагаме само на "Реал" (Мадрид) и затова те са били четири пъти на финал", заяви той.

Чеферин отхвърли предположенията, че УЕФА би спестила наказание срещу някой от големите клубове, независимо дали е "Сити" или ПСЖ, чийто президент Насер ел Хелайфи е в изпълнителния комитет на УЕФА и в същото време ръководи компанията beIN Sports, която е партньор на УЕФА при излъчването на мачове от евротурнирите.

"Ако действаш по правилния начин, не се продаваш. Ако не си замесен в никакви странни бизнеси, ако не си корумпиран, тогава вървиш право напред и си честен с всички", добави словенецът.

Дневник