1292-ма зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. 36 не отидоха на изпит, съобщи за ШУМ.БГ началникът на Регионалното управление по образование Светлана Милева.

Изпитът съдържаше 3 модула. Първият бе тест, с който учениците трябваше да се справят за 60 минути. Същото време бе отделено и за втория модул, в който имаше тестова част и свободни отговори, а третият модул е развиването на тема, за който зрелостниците имаха 2 часа. Те писаха есе или интерпретативно съчинение на тема "Реалност и измислица" по разказа "Косачи" на Елин Пелин.

„Изпитът се проведе в 18 училища на областта. Във всяка от класните стаи, където се провеждаше матурата имаше видеонаблюдение. Изпитът премина без нарушения“, уточни Милева.

На 23 май ще се проведе вторият задължителен изпит по предмет, избран от ученика. За поредна година най-предпочитаният предмет за втора матура е Биология и здравно образование, следван от Английски, Философски цикъл, География и икономика и Математика. Сред предпочитаните са още Немски език и История.

Матура по желание тази година са заявили само 4-ма ученици за предметите  Немски, Английски, Химия и опазване на околната среда. Те ще се явят на изпит между 28 и 31 май.

ШУМ.БГ