Сестрите Габриела и Стефани Стоеви обявиха, че повече няма да се състезават за България, Бадминтонистките обвиниха федерацията в отклоняване на средствата, отпускани от държавата, както и в "изключителна арогантност, пренебрежение и откровена неприязън".

"Искаме да ви информираме, че от няколко години ние, нашите родители и треньорът ни се сблъскваме с непосилни за нас проблеми, които ни причинява Българската федерация по бадминтон, но през последната година нещата станаха крайно нелицеприятни и нетърпими и ние се предаваме", обявиха двете в обръщение във "Фейсбук".

"Ние живеем и тренираме във Франция, далеч от нашите родители, приятели и колеги, за да се подготвяме максимално добре. През годините изтърпяхме огромни лишения, които не трябва да изпитва никой атлет, а още по-малко елитен шампион. През последните години постигнахме много и с малкото, което получавахме", посочват Стоеви.

Двете станаха шампионки на европейските игри в Баку през 2015 г. Миналия сезон те донесоха и първата европейска титла на българския бадминтон.

Те посочват, че повече не могат да мълчат и да се преструват. Решението им идва в година, в която предстоят европейски игри, световно първенство и квалификационен цикъл за олимпийските игри в Токио 2020.

"Борихме се, опитвахме се да популяризираме бадминтона, успяхме да докажем, че България може да бъде голяма сила в бадминтона на жени двойки и накрая председателят на Българската федерация по бадминтон г-н Володя Златев ни каза, че ние нямаме предвиден бюджет и не ни се полагат никакви средства за подготовка - нещо, което впоследствие се оказа лъжа и лично министър Красен Кралев потвърди пред нас, че това не е истина", пишат двете и допълват, че проблемът не е само във финансирането.

"Ще има хора, които ще кажат, че сме предатели и изоставяме нашата страна, но това не е така. България винаги ще бъде нашата страна, нашият дом и винаги ще сме благодарни за невероятната подкрепа, която получавахме, но трябва да разберете, че ако не се откажем сега и не бъдем чути, много други спортисти ще бъдат на нашето място", добавят Стоеви.

Те благодарят на министерството на спорта за подкрепата и посочват, че са упълномощили адвокат, който е подал сигнал в прокуратурата срещу действия на хора от федерацията. "За последното миналата седмица сме уведомили лично министър Красен Кралев и очакваме министерство на спорта да окаже пълно съдействие на компетентните органи."

Дневник