Председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка определи 27 май за дата на вота на недоверие срещу австрийския канцлер Себастиан Курц, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Соботка, който също като Курц е член на Австрийската народна партия, заяви, че е преценил за по-подходящо въпросът за недоверието да бъде поставен на гласуване след изборите за Европейски парламент, които в Австрия ще се състоят в неделя.

Ако парламентът подкрепи вота на недоверие, това ще доведе до падането на Курц от власт след 18 месеца като канцлер. Кризата в австрийското правителство бушува пети ден след видеозаписи, публикувани от сп. "Шпигел" и в. "Зюддойче цайтунг". Те показват доскорошния вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, докато обещава щедри обществени поръчки и контрол над медии на жена, представила се за племенница на руски олигарх. В резултат в Австрия ще има нови избори през септември, а Партията на свободата напусна властта, след като Курц обяви, че предлага да бъде уволнен вътрешният министър и неин член Херберт Кикл.

Объркване сред крайнодесните

Австрийската осведомителна агенция АПА разпространи съобщение, в което новият шеф на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер опровергава публикуваните в редица издания изявления на бившия министър на вътрешните работи Херберт Кикл, че партията му ще се присъедини към вота на недоверие. "Все още партията не е взела това решение", думите на Кикл са били погрешно изтълкувани, казва Хофер.

Думите на Кикл "Който дарява доверие, получава доверие, който отнема доверие, получава недоверие" били разбрани като решение на партията, което ще бъде взето тепърва, в следващите часове. Ситуацията е малко трудна, продължава Хофер. "Доколкото дочух, други парламентарни партии може би ще внесат вот на недоверие, ние не сме планирали такава стъпка. И трябва да обмислим дали ще гласуваме за подобен вот", заяви снощи новият партиен ръководител в телевизионното предаване "Репорт".

Междувременно Щрахе, който се оттегли от всички политически и партийни постове, е публикувал на своята фейсбук страница съобщение, в което се представя за невинна жертва на криминални престъпници. "Ние ще открием кой стои зад криминалните видеозаписи и мръсната кампания срещу мен, дошла от чужбина, и ще докажем моята невинност. За това ще се боря!", пише Щрахе, цитиран от БТА.

Към публичния скандал се добавиха и щрихи на лична драма. Както съобщава "Кронен цайтунг", съпругата на Щрахе Филипа вчера се била пренесла заедно с шестмесечното си бебе в дома на родителите си. В отговор на въпрос на ежедневника "Хойте" тя е заявила, че е в шок и трябва първо да си събере мислите. Пред телевизионния канал ое24 младата майка е казала: "Ще бъда силна заради моя малък мъж", имайки предвид сина си.

Трудно за Курц

Подобна политическа криза Австрийската република преживява за първи път от 1945 година. Това заяви снощи в късните телевизионни новини бившият австрийски президент Хайнц Фишер, поканен да коментира създалата се политическа ситуация. В момента "не може или все още не може да се говори за държавна криза", заяви той, "ала положението е всичко друго, но не и стабилно".

Намерението на канцлера е шестте овакантени поста да бъдат поети от висши държавни чиновници или от експерти до произвеждането на предсрочни парламентарни избори.

Най-голямата трудност пред Курц в този момент е желанието на опозицията да внесе вот на недоверие към него. Ако Партията на свободата действително се присъедини към вота, канцлерът ще разполага с 62 от 183 гласа, а 121 няма да са на негова страна. В този случай вотът на недоверие ще мине. Това също не се е случвало друг път в историята на Втората република, заключи Хайнц Фишер. При това положение президентът ще трябва да възложи на подходяща личност, не непременно политик, да състави временно правителство. На въпрос дали Фишер ще е тази личност, тъй като се появиха подобни слухове, политикът отговори отрицателно.

Най-трудното за така съставеното правителство ще е да спечели мнозинството от депутатите. Особено важно за парламента е да се постигне по-стабилен консенсус и по-добра работна атмосфера, отбеляза Фишер, политик с богат опит, който е и бивш председател на парламента. Той посъветва депутатите да постигнат консенсус по въпроса да не бъдат приемани до произвеждането на новите избори закони с дългосрочни финансови последици.

Дневник