Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е разпоредил пълна проверка на Българската федерация по бадминтон (БФБ), обявиха от пресслужбата на ведомството. Ходът идва след обръщението на европейските шампионки Габриела и Стефани Стоеви, които обявиха, че са разочаровани от федерацията и повече няма да се състезават за България.

Обект на проверка ще са документите за организационното състояние, както и на документите за разходване на финансовите средства, предоставени за 2018 г. и за 2019 г.

Кралев потвърждава думите на двете, че е разговарял с тях преди седмица. Министърът посочва, че не е успял да ги разубеди от решението им да спрат да се състезават за България.

От министерството посочват, че са подкрепяли финансово Стоеви чрез федерацията по бадминтон. През 2019 г. за състезателките са предоставени средства за годината за подготовка и възстановяване – по 12 000 лева, за месечни средства по 900 лева (общо за година по 10 800 лева), за материално-техническо обезпечаване – по 9000 лева и средства за участие в състезанията, включени в международния спортен календар (седем турнира, които се явяват олимпийска квалификация), се казва в информацията. За предната година сумите са малко по-ниски.

Министерството допълва, че ще окаже пълно съдействие на компетентните органи за разследване на дейността на федерацията.

Габриела и Стефани Стоеви станаха шампионки на европейските игри в Баку през 2015 г. Миналия сезон те донесоха и първата европейска титла на българския бадминтон.

Дневник